Kiválasztották az imitált Mars-utazás résztvevőit

Kiválasztották az imitált Mars-utazás résztvevőit
Négy orosz önkéntes túlesett az imitált Mars-utazáson való részvételhez szükséges orvosi vizsgálatokon – jelentette be pénteken az Orosz Tudományos Akadémia Orvosbiológiai Intézetének illetékese.

Viktor Baranov, az intézet igazgatóhelyettese és egyben a tervezett kísérlet vezetője elmondta: mintegy 250 önkéntes jelentkezett, ezek közül válogattak ki néhány tucat alkalmasnak látszót, s az utóbbiak közül négy felelt meg az alapos orvosi vizsgálaton. Rajtuk kívül további egy személynek van esélye a részvételre, amennyiben kikezelteti a nála kimutatott egyszerűbb megbetegedést.
Baranov hozzátette: mivel fel kell készülni arra is, hogy a jelöltek közül valaki visszalép, vagy megbetegszik, helyetteseket is válogatnak, akárcsak az igazi űrutazáshoz. Mivel az eddigi jelentkezők közül már kiválasztották a legjobbakat, és nem akarják lejjebb tenni a lécet, lehet, hogy újra meghirdetik a lehetőséget. Ez azonban előreláthatólag nem vezet a kísérlet elhalasztásához.
Az imitált utazás 500 napig tart majd: ezt a “személyzet” az intézetben felállított űrhajómodellben tölti majd teljes elszigeteltségben, olyan körülmények között, mintha valóban elhagyta volna a Földet.
Egy rövidebb hasonló kísérletet végeztek már nemrégiben.
A cél annak kutatása, hogyan viselkednek az emberek, ha ilyen hosszú időre összezárják, és a világtól elszigetelik őket.