Kivágták a tölgyeket

Kivágták a tölgyeket
Szerdán kivágták az utolsó fákat is a nagyváradi Szent László téren a helyszín felújítási munkálatai során. A környezetbédelmi intézmények szerint törvénytelenül járt el a város.

A tér Sas-palota és Holdas templom felőli oldalán sorjázó tíz tölgyfát annak ellenére vágtá kki, hogy a Bihar megyei Környezetvédelmi Ügynökség nem adott erre engedélyt. Kedden Ilie Bolojan Nagyvárad polgármestere egy sajtótájékoztatón az ügy kapcsán azt mondta, hogy megkapták az összes szükséges engedélyt a Szent László tér felújításának az elvégzésére, márpedig a felújítási munkálatok a fakivágásokat is magukban foglalják, ezért álláspontja szerint törvényesen jártak el, amikor kivágták a fákat. Hozzátette, hogy ez volt az egyetlen megoldás, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a kivágott fák helyett 137 új fát ültetnek majd el a téren. Ezek után párhuzamot vont a térfelújítás és az Aradi út végi építkezések között, jelezve azt, hogy az Aradi úti kiserdőt gyakorlatilag eltüntették az ottani körforgalom építése miatt. „Azon a környéken nyolcvan fát vágtak ki, de senki nem kérdezett rá arra, hogy megvan-e a fakivágási engedély, míg a város főterén végzett munkálatok során kivágott néhány fa miatt ekkora hűhót csapnak egyesek” – fogalmazott a polgármester, majd hozzátette: „A téren kivágott fák egy kamionnyi faanyagot sem tesznek ki. Naponta több tucat teherautónyi fát vágnak ki Bihar megyében, anélkül, hogy bárki is kérdezné, ki engedélyezte azoknak a fáknak a kivágását” .

Mégsem törvényes

Ezzel szemben Loredana Tirt, a megyei környezetvédelmi ügynökség szóvivője lapunknak azt nyilatkozta, hogy ők nem adtak engedélyt a fakivágásra, hanem azt javasolták az önkormányzatnak, hogy a főtéren lévő tíz fát integrálják a térfelújításba úgy, hogy ne kelljen kivágni azokat. „Mostmár, hogy mégis kivágták a fákat, a Megyei Környezetvédelmi Őrség hatáskörébe tartozik az ügy” – jelezte a szóvivő. Ez utóbbi intézmény vezetője Viorel Tepele is azt mondta lapunknak, hogy még márciusban arra utasították a polgármesteri hivatalt, hogy a tíz fát mentse meg, és foglalja bele a térfelújítási tervbe. „Tegnap azonban azt kellett tapasztalnunk a helyszínen, hogy a fákat kivágták, ezért a polgármesteri hivatal 20-100 ezer lej közötti birságra számíthat” – jelentette ki Tepele. Egyébként a Rhédey (Balcescu) parkban is kivágtak a napokban két öreg fát, de ezek a fakivágások törvényers módon történtek, mondta Tepele. „Öreg, beteg fák voltak, és a környezetvédelmi ügynükség engedélyezte a kivágásukat” – fogalmazott.

Pap István