Kívül-belül megújult az Ady

Kívül-belül megújult az Ady
Nagyvárad – Megújult környezetben kezdhetik szeptemberben az új tanévet az Ady Endre Líceum diákjai. A vakációban szokásos belső karbantartási munka mellett elkészült az épület homlokzata is.

Bár még javában tart a vakáció, az iskolákban már megkezdték az általános felújítási és karbantartási munkálatokat. Nagyvárad legnagyobb magyar tannyelvű intézetében, az Ady Endre Líceumban folyamatban lévő munkálatokról Tóth Márta igazgatónőt kérdeztük, aki elmondta: az önkormányzat támogatásával sikerült felújítani az iskola tornatermének parkettjét és kifesteni az egyik folyosót. A többi munkálatokat önerőből, illetve a szülői bizottság támogatásával valósították/valósítják meg. Az igazgatónőtől megtudtuk, hogy bizonyos átcsoportosítások történtek az iskola berkeiben, aminek következtében sok diák más osztályterembe fog kerülni. Mindazokat az osztálytermeket felújították, ahova új diákok érkeznek (összesen tizenegyet). A kapualj felújítását az iskolaépület eredeti tulajdonosa, az Orsolya rend végeztette el. Ezen túlmenően minden helyiségben megtörtént – vagy folyamatban van – a kötelező tisztító meszelés és az ajtók, ablakok festése, mázolása, a mellékhelyiségek általános fertőtlenítése. Így a tanulók higiénikus és megújult környezetben kezdhetik majd meg szeptemberben az újabb tanévet. Az igazgatónő hozzátette, hogy minden munkálatot az iskola három karbantartója végezte el.

Kész a homlokzat

Az adys diákok nem csak belülről megújult iskolába kezdhetik az új tanévet, hanem addigra befejeződnek a homlokzaton végzett felújítások is, melyet a Sedevi Imre vállalata végzett el. A határidő eredetileg szeptember tizenötödike, ehhez képest a vállalkozó érdeklődésünkre közölte, hogy már a héten le is bontják az állványokat. Számításai szerint augusztus 20-ra a teljes munkával végeznek. A főbejárat díszes szobrainak felújítása maradt még hátra. Itt található Szűz Mária szobra is, amit szintén felújítanak. Kuriózumként Sedevi Imre elmondta, hogy régi archív fotókon látszik, hogy a Szűzanya kezében volt egy kereszt, mely az idők során eltűnt. Nem mulasztják pótolni a hiányzó keresztet a felújítások alkalmával. Szintén hátra van még a csatornalefolyók felszerelése is. Egyébként a munkálatokat két évvel ezelőtt, novemberben kezdték meg.

Mészáros Tímea