Kiugrási esély egyetemistáknak

Szakmai gyakorlatot – a legjobbak pedig ennek nyomán esetleg állást is – szerezhetnek azok a PKE-re, vagy az államira járó egyetemisták, akik részt vesznek egy programban, amelyik most indul Nagyváradon.

Az első konkrét projekt indult el annak az átfogó együttműködési megállapodásnak a keretében, amelyet decemberben kötött meg a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) és a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetsége (FPB). A részleteket kedden ismertették a PKE székhelyén: a két fél nevében Radu Dericichei, az FPB ügyvezető elnöke, a PKE részéről pedig Székedi Levente, az egyik dékánhelyettes válaszolt kérdéseinkre. A projekt lényege, hogy a megszokott (és gyakorta elpocsékolt időnél többet nem jelentő) pár hetes szakmai gyakorlat helyett egy egész tavéven átívelő, heti pár órás elfoglaltságot megkívánó gyakorlaton vehetnek részt e jelentkező egyetemisták.

A részletek

A Vállalkozók Szövetsége eddig 26 olyan céggel vette fel a kapcsolatot, amelyek tagjai a szervezetnek, s amelyet szívesen foglalkoztatnának egyetemistákat. Egyelőre – mivel gyakorlatról van szó – fizetség nincs, ám szakmai tapasztalat nyerhető, továbbá kapcsolatrendszer építhető, ráadásul a legjobbakat akár alkalmazásba is vehetik a cégek. Emellett minden résztvevő a PKE és az FPB által elismert oklevelet kap az egy év leteltével. A résztvevő, munkalehetőséget kínáló cégek köre még nőni fog. Egyelőre az IT-, a marketing-, az orvosi és a dizájnszférában tevékenykedő vállalkozások jelentkeztek be.

A diákok önkéntes alapon nyújthatják be dossziéikat az egyetem rektori hivatalában, vagy az FPB Sas-palotabeli székhelyén. A jelentkező dossziéinak tartalmazniuk kell a CV-t, valamint egy szándéklevelet és egy önjellemzést. Jelentkezni október 15 és november 1 között lehet. Ezt követően a két partnerszervezet közös előválogatást tart, az iratok átvizsgálása révén. A rostán fent maradók dossziéiból választanak majd a cégek, s a gyakorlati munkára bejutott egyetemisták minden esetben maguk alakítják majd ki programjukat, a vállalkozás képviselőivel egyeztetve, a tanrendhez illeszkedő módon. Minden alapképzésben, vagy mesterképzésben részt vevő diák számára nyitott a jelentkezés, így elsőéveseknek is. A vállalkozásokon kívül maga az FPB is felvesz majd gyakorlatra legalább 35 személyt. Radu Dericichei elmondta: nagy szükségük van a magyar és a román nyelvet egyaránt beszélőkre, hiszen a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetsége a határszélen tevékenykedik és magyarországi vonzatú projekteket is futtat. Székedi Levente jelezte: sok diákot még motiválni kell, mivel vannak, akik nem mérik fel a szakmai gyakorlat fontosságát.

A Vállalkozók Szövetsége ugyanilyen jellegű programot dolgoz ki a Nagyváradi Egyetemmel is, azt pár napon belül indítják. Mint Dericichei jelezte, a PKE-s és az államira járó egyetemisták nem lesznek konkurensek, mivel két hasonló, de külön futó program lesz ez.

Szeghalmi Örs