Kitartást kért Traian Băsescu

Kitartást kért Traian Băsescu
“Hiába gyakorolnak nyomást rám és nevezgetnek diktátornak egyesek, én továbbra is felemelem a szavamat, ha kell, s követelem az állam intézményeinek működését” – fogalmazott az államfő.

 

Szórványos tüntetések zajlottak ma este is az ország egyes pontjain, mind kevesebb résztvevővel. Megfigyelők szerint az utca hangja fokozatosan elhalhat a következő napokban. Ehhez az is hozzájárulhat, hogy – mint már tudattuk .- a kormány is tett néhány engedményt. Közben rövid idő alatt immár második alkalommal szólt az ügyről az államfő, aki eddig lényegében szóra sem méltatta a néhány ezres demonstrációkat. Ma este Traian Băsescu elmondta:megérti azokat, akik az egyre nehezebb gazdasági helyzet miatt utcára vonultak, s azon milliókat is, akik nem tettek így, de otthon szenvednek. Hozzátette: a válság miatti intézkedések ráadásul egyszerre zajlanak az állam mondernizációját érintő intézkedésekkel. Mint mondta, a lakosság nagy gondja az, hogy mi jön ezután – s ő tudja, mi szükséges. Az állam reformjának folytatása mellett foglalt állást, s mint mondta, Románia jó úton van a kilábalás felé, de ez az út hosszú és nehéz, ezért kitartásra van szükség. A korrupció é az adócalás elleni harcra szólított, ugyanakkor jelezte: a politikusok részéről sokkal szerényebb magatartás kell. “Hiába gyakorolnak nyomást rám és nevezgetnek diktátornak egyesek, én továbbra is felemelem a szavamat, ha kell, s követelem az állam intézményeinek működését” – fogalmazott.

 

A felelősökről

Előző este is megszólalt az ügyben az államfő – akkor az új külügyminiszter kinevezése adta erre az alkalmat. Băsescu szerint Ion Iliescu, Crin Antonescu áll a mostani tüntetések hátterében, valamint azok, akiknek nem tetszik, hogy jó az ország nemzetközi megítélése. Băsescu emlékeztetett arra, hogy úgy nyerte meg a választásokat 2009-ben, hogy közben épp elvonásokat kellett eszközölni a nehéz helyzet miatt – mégis megválasztották őt. Úgy véli, a PSD és a PNL követeléseinek teljesítésével, amelyek az ő és a kormány lemondását célozzák, lényegében vezetés nélkül hagynák az államot. Ion Iliescu és a demokrata liberális pártszövetség vezető politikusainak megnyilatkozásaival kapcsolatban azt mondta: olyan emberekről van szó, akik a felelősségre vonás elől menekülnek, holott például Iliescu még a forradalom elrablásáért és a véres bányászhadjáratokért sem adott számot. “Romániának van elég ereje arra, hogy tovább haladjon a megkezdett úton, és az ország jó cél felé tart” – mondta az államfő.

A tegnapi nap másik hire, hogy kilép a PD-L-ből és függetlenként folytatja Iulian Urban honatya, aki blogjában pár napja bírálta a tüntetőket, s emiatt ő maga is kapott néhány bírálatot.