ERDON Music

2007.12.16. 16:18

Mark Knopfler májusban Budapesten koncertezik

<p>Mark Knopfler, az egykori Dire Straits frontembere 2008. május 12-én a Papp László Budapest Sportarénában ad koncertet saját együttesével - közölte a szervező az MTI-vel.</p>

Mark Knopfler 65 koncertből álló európai körútja, a Kill To Get Crimson (KGTC) című turné keretében érkezik jövő májusban Budapestre. Az angol gitáros, akinek magyar vér is folyik az ereiben, nem először koncertezik Budapesten, és korábban nagy hatást gyakorolt a magyar közönségre. A Kill To Get Crimson című lemeze idén ősszel jelent meg.
Mark Knopfler a skóciai Glasgowban született 1949-ben, de kisgyermekkorában családjával együtt az északkelet-angliai Newcastle-Upon-Tyne-ba költözött, a hatvanas években csatlakozott az iskolájában alakuló alkalmi zenekarhoz. Knopfler újságírást tanult, és gyakornokoskodott is a Yorkshire Evening Postnál, majd a leedsi egyetemen tanult tovább. A diploma után Londonba ment, s csakhamar csatlakozott a Breewer s Droop nevű blues-zenekarhoz, majd Café Racers néven alakított együttest.
Legendás zenekara, a Dire Strait éppen harminc évvel ezelőtt alakult meg, még abban az évben felvették a Wild West End, a Sultans of Swing, a Down To The Waterline és a Water of Love című számaikat. Lemezeik közül kiemelkedett az 1985-ös Brothers in Arms, amely minden idők egyik legkelendőbb albuma lett. A Brothers In Arms turné 22 hónapon át tartott, a 234 koncertet több mint 2,5 millió ember látta.
Különböző zenei kalandozások után 1988-ban, a Nelson Mandela 70. születésnapja alkalmából rendezett nagyszabású koncertre Mark Knopfler újra összehívta a Dire Straits-et. A nyolcvanas évek végén dolgozott Bob Dylannel, Tina Turnerrel, Van Morrisonnal, Eric Claptonnal, Stinggel és másokkal, de vissza-visszatért a Dire Straits-hez. 1996-ban kezdett - Golden Heart című lemezével - szólókarrierbe, amelynek során szabadon engedhette kivételes zenei és szövegírói tehetségét is. Következő lemeze, a Sailing to Philadelphia 2000-ben jelent meg. A 2002-es The Ragpicker s Dream című album 2003-ra tervezett turnéját el kellett halasztani motorbalesete miatt. 2005-ben azonban ismét turnéra indult új lemezével, a Shangri-La-val.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!