Kiszivárogtatott hangfelvétel ügyében vizsgálódik a román ügyészség

Kiszivárogtatott hangfelvétel ügyében vizsgálódik a román ügyészség
Hivatalból eljárást indított a román legfőbb ügyészség szerdán egy olyan kiszivárogtatott hangfelvétel ügyében, amelyen Traian Basescu volt államfő egy ismeretlennel beszélgetve bírálta a román igazságszolgáltatást.

Az ügyészség közleménye nem tartalmazza, hogy pontosan ki ellen vizsgálódik, csak annyit közölt, hogy a Sebastian Ghita volt szociáldemokrata parlamenti képviselő és üzletember által nyilvánosságra hozott felvétel ügyében indított hivatalból eljárást.
Ghita ellen több büntetőjogi eljárás van folyamatban korrupció gyanúja miatt. A politikus karácsony előtt rejtélyes módon eltűnt, és azóta több felvételt hozott nyilvánosságra az általa finanszírozott Romania TV hírtelevízión keresztül, amelyekben az ellene indult, szerinte jogtalan eljárásokra panaszkodott.
A legutóbbi felvételen Ghita azzal vádolja a román igazságszolgáltatás vezetőit, hogy igazságtalan döntések születtek bizonyos büntetőjogi perekben. Állítását egy olyan bevágott beszélgetéssel próbálja alátámasztani, amelyen Traian Basescu beszélget egy ismeretlennel a 2014-ben tíz év jogerős börtönbüntetésre ítélt Dan Voiculescu médiamágnás és politikus peréről.
Basescu és Voiculescu politikai ellenfelek voltak, Voiculescu kezdeményezte Basescunak az államelnöki tisztségből történő felfüggesztését.
A felvételen hallható, amint Basescu egyebek mellett kijelentette, hogy Románia “maffiaállam”, illetve Voiculescu peréről azt sugallta, hogy nem jártak el teljesen korrektül az ügyészek és a bírák.
Basescu egy közösségi oldalon szerdán tett bejegyzésben nem vonta kétségbe a bevallása szerint a múlt év végén folytatott beszélgetés hitelességét, de azt állította, hogy a hangfelvételt megvágták, ami félreértéseket okoz. Leszögezte, hogy bírákkal és ügyészekkel személyesen soha nem beszélt a Voiculescu-perről.
Emlékeztetett arra, hogy már elnöki mandátuma idején, de főleg azután a nyilvánosság előtt többször elmondta, hogy hatékonyabb parlamenti ellenőrzést kellene gyakorolni a Román Hírszerző Szolgálat fölött. Basescu szerint ugyanis a belföldi hírszerzés túl nagy befolyásra tett szert az igazságszolgáltatásban és a közéletben, ami visszaélésekre ad lehetőséget.

(MTI)