Kiszámíthatatlan eredmények

Szatmár megye — Az új román választási törvény bevezetésével, a parlamenti választások eredményei teljesen kiszámíthatatlanok — nyilatkozta Csehi Árpád az RMDSZ megyei szervezetének elnöke.

A novemberben sorra kerülő parlamenti választások az új választási törvény szerint fognak lezajlani. Kérdés, hogy milyen esélyekkel indulnak a jelen helyzetben az RMDSZ jelöltjei. „Az új választási törvényt az eredmények kiszámíthatatlansága jellemzi. Hiába a belső rangsorolás, nem lehet előre megjósolni, hogy kik lesznek a befutók. Szatmár megyében jó esély van arra, hogy az RMDSZ a következő mandátumban is ugyanennyi helyet megszerezzen és ezért mindent meg is fogunk tenni. Az is komoly odafigyelést igényel, hogy minden választókerületben olyan jelöltet állítsunk, aki biztosan megállja a helyét a parlamentben”— nyilatkozta lapunknak Csehi Áprád, RMDSZ–elnök.

Az új román választási törvény, amelynek alapján a képviselők és a szenátorok többségét egyéni választókerületekben, két fordulóban választják, sajátos mandátum–visszaosztási eljárást is előír, a pártoknak pedig jelöltenként „garanciapénzt” kell befizetniük, amelyet csak 2%–os eredmény elérése esetében kapnak vissza. Az új választási törvény ismeretében gyakorlatilag nem lehet megjósolni, hogy melyik jelölt jut majd be a parlamentbe, de a jelöltek után befizetendő garancia is komoly terhet ró a pártokra.