Kissé magasabb a tervezettnél a román államháztartási hiány az első négy hónapban

Kissé magasabb a tervezettnél a román államháztartás első négyhavi hiánya, amely a bruttó hazai termék (GDP) 1,2 százalékát teszi ki – közölte a román pénzügyminisztérium.

Az első három hónap után GDP-arányosan 0,67 százalék volt a deficit. A minisztérium közlése szerint a konszolidált költségvetési hiány azért nagyobb 0,2 százalékkal a tervezettnél, mert a kormány áprilisban az ortodox húsvétra, valamint a május 1-jei ünnep miatt megadott csaknem egyhetes munkaszünetre tekintettel áprilisban kifizette a májusi nyugdíjakat, valamint a közalkalmazottak egy részének a májusi bérét. A szaktárca közleménye szerint a szezonális hatás megszűnése nyomán az ötödik hónapban ismét visszakerül a hiányérték a tervezett sávba.

A bevételek értéke 65 milliárd lej volt, 4,3 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakinál, a kiadások elérték a 72,5 milliárd lejt, ez 7,6 százalékos éves emelkedést jelent.

Románia tavaly túllépte a Nemzetközi Valutaalappal szemben vállalt államháztartási hiánycélt: a deficit a GDP 2,5 százalékát tette ki a korábban vállalt 2,2 százalékhoz képest. A bukaresti kormány az idén 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,15 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol.