Kiss Stúdió: Tamási Áronra emlékeztek

Kiss Stúdió: Tamási Áronra emlékeztek
Szerda este zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel a nagyváradi Kiss Stúdió Színház terme, ahol az Irodalmi Est sorozat keretében Tamás Ároníróra emlékeztek. Meghívott vendég Molnár Judit tanárnő volt.


Tamási Áron íróról sokan mondjuk ,hogy ismerjük műveit, de amikor egy ilyen jellegű estén alkalmunk van arra, hogy jobban betekintsünk alkotásaiba, akkor jövünk rá, hogy van még mit megtudni az íróról.

Az irodalmi esten elsőként Kiss Törék Ildikó, a stúdió színház vezetője köszöntötte a megjelenteket, kiemelten Molnár Judit magyartanárt, közirót, valamint színésztársait: Fazakas Márton Erzsébetet, Meleg Vilmost és Miske Lászlót, akik az est folyamán Tamási Áron műveiből nyújtottak át egy csokorra valót a közönségnek.

Az íróról az ismertetést Molnár Judit kezdte, aki beszélt arról, hogy az idén május végén volt 50 éve, hogy elhunyt Tamási Áron. Egy félévszazad nagy idő és Tamási Áron kiállta ennek az időnek a próbáját, mondta. A közíró Áprily Lajos költő négy sorosát olvasta fel, mellyel a költő emlékezett Tamási Áronra. Beszélt arról, hogy az író is elkerült Erdélyből, Magyarországon élt és majd halála után hamvait szülőfalujában Farkaslakán helyezték örök nyugalomra. Arról is szólt, hogy Tamási Áron életművének a lényege a bizakodás. Majd Kányádi Sándor hasonló jellegű versét olvasta fel, amelyel a költő ugyancsak az íróra emlékezett. Arról is beszélt, hogy Tamási Áron az, az alakja a magyar irodalomnak, aki egyszerű és megismételhetetlen, őtet nem lehet utánozni.

Előadások

Az est folyamán Tamási Áronnak több irodalmi alkotása is elhangzott, Fazakas Márton Érzsébet Ördögváltozás Csíkban novelláját adta elő. Kiss Törék Ildikó színművésznő Szép Domokos Anna novelláját olvasta fel. Ezt követően Tamási Áron legnagyobb színpadi műveből az Ősvigasztalásból hangozott el két jelenet az első Meleg Vilmos és Miske László előadásban, a másik jelenet Miske László tolmácsolásában hangzott el. Az Ősvigasztalás jeleneteinek elhangzása előtt meglett említve, hogy a váradi színház a 80-as évek elején bemutatta Tamási Áron művet, mellyel a Székelyföldön is turnéztak, óriási sikert aratva. Az akkori előadás két főszereplője: Miske László és Meleg Vilmos volt, akik szerda este is előadták az említett jelenetet.

Majd részlet hangzott el Meleg Vilmos, Fazakas Márton Erzsébet és Kiss Törék Ildikó közreműködésével – Tamási Áron Kivirágzott kecskeszarvak című művéből. Az est zárójaként Miske László olvasta fel Levél Amerikából (néger gyerek születés) című alkotást. Egy nagyszerű estet éltünk át újfent a Kiss Stúdió Színházban, melynek bizonyára lesz további folytatása az Irodalmi Esték sorozat keretében.

Dérer Ferenc