ERDON Helyi hírek

2007.07.05. 15:37

A külföldi munkavállalásról

<p>Bihar megye - Sokminden még nem világos, viszont van, amit már tudni lehet a külföldi munkavállalás megváltozott körülményeiről, tudtuk meg.</p>

Július másodikától a munkaerő foglalkoztatási ügynökségekre hárul a külföldi állások kiközvetítésének szerepe, hangzott el a Bihar megyei Munkaerő Foglalkoztatási Ügynökségen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón. A gyakorlatbaültetési szabályokat viszont még nem kapták meg, s az állásajánlatok sem hozzáférhetők, mivel jelenleg nem működik az országos ügynökség honlapja. Tudni lehet viszont, hogy milyen iratok szükségesek a külföldi munkavállaláshoz. Nem kell ismét összeállítaniuk a dossziéjukat azoknak, akik korábban már leadták a Munkaerő-vándorlásért alakult Országos Ügynökségnél, mely a napokban megszűnt - ugyanis az iratok eljutnak majd a helyi ügynökségekhez.

Okiratok

Azoknak a személyeknek a dossziéja, akik mezőgazdasági munkakörben dolgoznának, a következő iratokat kell tartalmaznia: személyazonossági okiratról készült másolat, útlevélről készült másolat, személyi adatlap, román nyelven készült önéletrajz, végzettséget igazoló okirat hitelesített másolata, a munkakönyv hitlesített másolata, egészségügyi bizonyítvány, erkölcsi bizonyítvány, saját felelősségre kitöltött, hitelesített nyilatkozat, miszerint a kérvényező nem kap rokkantsági nyugdíjat, illetve arról, hogy hány gyerek van az eltartásában; szükséges egy bizonylat a polgármesteri hivataltól arra vonatkozóan, hogy az érintett jelezte külföldi munkavállalásra vonatkzó szándékát, továbbá két útlevél típusú kép, valamint bizonyíték arról, hogy az illető már végzett mezőgazdasági munkát.

Fontos tudnivaló: az egészségügyi bizonyítványt nem a háziorvos állítja ki, hanem egy erre szakosodott intézet - viszont az ügynökségnél még nincsenek információik arról, hogy megyénkben pontosan mely egészségügyi intézmények felelnek meg. Valószínűleg napokon belül kiderül, mint ahogy várhatóan az is, hogy a külföldi állások megpályázásához szükséges előválogatást hogyan kell megszerveznie az ügynökségnek.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!