Kisiskolások szavalták Áprilyt

Kisiskolások szavalták Áprilyt
Nagyvárad – Hétfőn délután tartották a nagyváradi Ady Endre Középiskolában az Áprily Lajos szavalóverseny második szakaszát. Most az I.-II. osztályosok versengtek.

Több, mint hatvan I.-II. osztályos tanuló jelentkezett idén az Áprily Lajos szavalóversenyre. A már hagyományosnak mondható megmérettetés az elmúlt években olyan neves próza- és versírókat vonultatott fel, mint Weöres Sándor, Kányádi Sándor vagy Móra Ferenc, idén pedig a brassói születésű erdélyi költőt, Áprily Lajost helyezte a verseny középpontjába.

A szavalóversenyt fővédnöke, Biró Rozália alpolgármester nyitotta meg, bátorítva a kis versengőket, majd Bitte Rozália tanítónő üdvözölte a résztvevőket, végül pedig Pető Csilla szaktanfelügyelő mutatta be Áprily Lajos életét és munkásságát. Ezután vonultak külön a első osztályosok, hogy a pedagógusokból, bábszínészekből álló zsűri előtt felkészültségükről adjanak tanubizonyságot. A II. osztályosok a díszteremben szavalták verseiket. Kedveltek voltak többek között az olyan versek, mint a Tavaszodik, a Vadlúd voltam, vagy az Erdei út, de találtak a gyerekek szép, finom, értelmezhető szerelmi verseket is.

Bitte Rozália kiemelte: ettől az évtől a Bihar megyei Tanfelügyelőség nagy hangsúlyt fektet a hasonló rendezvények támogatására, törekszenek arra, hogy minél több hasonló verseny megrendezésére kerüljön sor. A tanfelügyelőség és a Pedagógusok Háza a pedagógusok számára továbbképzésként ismeri el a versenyen való részvételt. A szünetben, míg a zsűri a helyezéseken gondolkozott elvonulva, a George Cosbuc iskola IV. B. osztályának néhány tanulója kézművesfoglalkozásra invitálta a mintegy 20 váradi és vidéki iskolából érkező kisebbeket. A verseny végeredménye a következő lett: az I. osztályosok közül I. helyezést ért el Habinyák Szilárd, maga mögé utasítva a II. helyezett Köteles Pált és a III. helyen osztozott Biró Ágnest és Kajántó Bálint-Pált. A II. osztályosok közül az I. helyen Szász Fruzsina végzett, megelőzve a II. helyezett Csákány Árpádot és Szentjobbi Vivient, illetve a III. helyezett Kócza Dávidot.

Nagy Anikó