Kisebbségi jogok védelméről

Kisebbségi jogok védelméről

A kisebbségi jogok európai uniós védelmének hiányosságaira hívták fel a figyelmet egyebek között az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén, szerdán Gál Kinga (Fidesz-MPSZ) és Tabajdi Csaba (MSZP) képviselők.

A ház Az emberi jogok helyzetéről a világban és az EU ezzel kapcsolatos politikája című jelentésről vitázott, a dokumentumról csütörtökön kellett szavazzanak a képviselők.
Az MTI brüsszeli irodájához is eljuttatott felszólalásában mindkét magyar képviselő hangsúlyozta, hogy az emberi jogok védelmét unión kívüli országok felé az EU akkor képviselheti hitelesen és következetesen, ha a saját háza táját is rendbe teszi.
Gál Kinga nagyobb érzékenységet és odafigyelést sürgetett a gyermekek jogainak érvényesülése, valamint a nő- és gyermekkereskedelem elleni küzdelem érdekében. Jelezte, hogy ma évente 100-120 ezer ember esik ilyen jellegű jogsértés áldozatául az unióban, ennek 40 százaléka gyerek.
Az etnikai, illetve őshonos nemzeti kisebbségek sorsára is felhívta a figyelmet, az ugyanis szerinte egyaránt megoldásra vár az EU-n belül, valamint közvetlenül az unió szomszédságában található Vajdaságban és Kárpátalján. A nemzeti és etnikai kisebbségek esetében a diszkrimináció tiltása csak a minimálisan szükséges, de nem elégséges feltétele ezen közösségek védelmének.
Az alapjogi uniós ügynökség néppárti felelőseként Gál Kinga reményét fejezte ki, hogy a március 1-jén létrehozott új EU-s szerv hatékonyan működik majd közre a témában.
Tabajdi Csaba szerint a jelentés az Európai Unió egy súlyos problémáját is tükrözi, mert szinte alig ejt szót a kisebbségi jogokról. Az Európai Uniónak nincsenek kötelező jogi normái a nemzeti kisebbségek védelmére, nincsenek standardok, megfelelő monitoring és védelmi mechanizmusok – emlékeztetett.
– Sajnos, itt, ebben a házban még nem vált világossá az, hogy az emberi jogok és a nemzeti kisebbségek jogai, bár szorosan összefüggnek, elválaszthatatlanok egymástól, ugyanakkor az emberi jogok védelme nem jelent automatikus kisebbségvédelmet – szögezte le.
Az MSZP-delegáció vezetője szintén reményét fejezte ki, hogy az alapjogi ügynökség felállása segíteni fog a kisebbségi jogokért folytatott küzdelemben is.