Kisebbségben maradtak a kétfordulós polgármester-választást sürgető pártok Romániában

Kisebbségben maradtak a kétfordulós polgármester-választást sürgető pártok Romániában
Kisebbségben maradtak a kétfordulós polgármester-választásra való áttérést sürgető jobboldali pártok Romániában – derült ki hétfőn, miután Dacian Ciolos miniszterelnök egyeztetett hétfőn a parlamenti pártokkal.

A tavaly még konszenzussal elfogadott – egyfordulós voksolást előíró – választási törvény módosítását a Klaus Iohannis államfőhöz közel álló Nemzeti Liberális Párt (PNL) kezdeményezte, miután a novemberi – a szociáldemokrata Victor Ponta vezette kormány bukásához vezető – tüntetéseken a civil szervezetek kétfordulós polgármester-választást követeltek.
A legnagyobb román jobboldali párt arra hivatkozott, hogy nincs demokratikus legitimitása egy relatív többséggel – például a voksok 25-30 százalékával – megválasztott településvezetőnek, az egyfordulós választás pedig a politikustársadalom megújulását is akadályozza, hiszen a tisztégben lévő polgármesterek újraválasztásának kedvez. Törvénymódosítást sürgető álláspontjukat a Traian Basescu volt államfő vezette Népi Mozgalom (MP) is osztja.
A hétfői egyeztetéseken bebizonyosodott, hogy nemcsak a Szociáldemokrata Párt (PSD), hanem egykori koalíciós partnerei sem támogatják a szabályok megváltoztatását néhány hónappal a júniusban esedékes önkormányzati választások előtt. Felidézték: az egyfordulós helyhatósági választási törvényt tavaly a PNL is megszavazta, és azzal érveltek, hogy nem lehet a választási szabályozást mindig a PNL pillanatnyi politikai érdekeihez igazítani.
Az egykori Ponta-kabinet körüli parlamenti többség mellé állt az ügyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is, amely szerint 10-20 százalékkal kevesebb magyar polgármester lesz Erdélyben, ha a törvény lehető teszi, hogy egy második fordulóban a román pártok összefogjanak az első fordulóban élen végző magyar polgármesterjelöltekkel szemben.
Dacian Ciolos kormányfő korábban jelezte: nem tartja elfogadhatónak, hogy egy szakértői kormány sürgősségi rendelettel módosítson egy politikai konszenzussal elfogadott törvényt, ám miután Klaus Iohannis államfő is a kétfordulós polgármester-választás mellett foglalt állást, Ciolos közölte, nem zárja ki, hogy a kormány szerepet vállal a törvénymódosításban, ha annak szükségességéről politikai konszenzus alakul ki.
Romániában 2012-ben rendeztek először egyfordulós polgármester-választást, korábban második fordulót is szerveztek a két legjobb eredményt elért jelölt részvételével azokon a településeken ahol az első fordulóban senki sem szerzett abszolút többséget.