Kisebbségben csakis önmagunkra számíthatunk

Kisebbségben csakis önmagunkra számíthatunk
Az elmúlt időszakban az RMDSZ Bihar megyei szervezetének jelöltjei több mint 10 ezer emberrel találkoztak személyesen, fogtak velük kezet, vitték az üzenetet- jelentette ki csütörtöki kampányértékelő sajtótájékoztatóján Cseke Attila, az RMDSZ megyei elnöke.

Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke arra figyelmeztetett: a december 11-i választás fontos kihívást jelent a magyar közösség számára, hiszen megméretkezik és megmérettetik, és lényeges, hogy kellő súlyt mutasson a mérleg, továbbra is erős legyen a képviselete az erdélyi/partiumi magyarságnak. A román parlamentben amúgy 466 kerül kiosztásra, és nem mindegy, hogy a magyaroknak hány jut ezekből. Egyvalami biztos csupán: minden hely el lesz foglalva, és a magyaroknak nincsenek fenntartott helyek (természetesen az egyetlen kisebbségi pozíciótól eltekintve). Minél több helyet kap tehát az RMDSZ, annál erősebb lesz az érdek-képviselet, mint ahogy az is igaz, hogy a matematika szabályai alapján, ha mi több helyet kapunk, akkor kevesebb jut másoknak.

Szerencsére ezúttal a választás nem állít szembe magyart a magyarral, a verseny nem magyar és magyar közt zajlik, mert az RMDSZ-nek sikerült egységes listát összeállítania, melyen képviselve vannak a történelmi magyar egyházak, a civil szféra és a különböző szakterületek képviselői, valamint az a tömörülés- a Magyar Polgári Párt (MPP)-, mellyel együttműködést lehetett kialakítani. Emellett az RMDSZ az anyaország támogatását is élvezi, csak Bihar megyében a kormánypárt három fontos személyisége a választáson való részvételre és az RMDSZ-re való szavazásra buzdított: Kövér László, az Országgyűlés és a Fidesz választmányi elnöke, Kósa Lajos frakcióvezető, valamint Papp László, Debrecen polgármestere.

Programpontok

A honatya az RMDSZ választási programjából kiemelte a jelentősebb pontokat, melyek közül több már régóta terítéken van, illetve tovább kell vinni, folytatni kell ezekért a küzdelmet. Az egyik a decentralizáció, beleértve a pénzügyit is, hiszen az erdélyi/partiumi/bihari magyarok megérdemlik, hogy az általuk megtermelt javak, adóbevételek úgymond őket gazdagítsák, és ne Bukarest döntsön ezekről. Bihar megyének ugyanakkor létkérdés, hogy egy esetleges közigazgatási átszervezésnél Várad régióközpont legyen, de az elmúlt években emellett határozottan csak az RMDSZ állt ki. Az infrastruktúra szempontjából lényeges volna, hogy 2020-ra kiépüljön az észak és dél-erdélyi autópálya, 2018-ig pedig az előbbi sztráda Bihar megyei szakasza. Az RMDSZ-nek konkrét tervei vannak arra nézve is, hogy miként lehetne jobban támogatni a sokgyermekes családokat fiskálisan annak érdekében, hogy több pénz maradjon a családi kasszában. Nem csupán a Szövetségnek, de a közösségnek is igénye a tanügyi decentralizáció, a tananyag és a tanterv átszervezése, a román nyelv idegen nyelvként történő oktatása, valamint a szakoktatás fejlesztése.

Legalább két éve szorgalmazza az RMDSZ a rezsicsökkentést, melynek a víz áfájának csökkentése formájában már megvan az első eredménye, de ezt folytatni kell a többi közköltségek esetében is. Fontos volna a nyugdíjak értékének megőrzése, az államnak pedig támogatnia kellene a civil szervezetek munkáját, nem kerékkötője lennie ezen tevékenységeknek, hiszen sok esetben a civilek olyan társasalmi feladatokat látnak el, melyeket az állam különböző okok miatt nem akar vagy tud.

Rendezni kellene a többség és kisebbség viszonyát is, különös tekintettel arra, hogy közeleg az egyesülés centenáriuma. „Azt kérjük a románoktól: vegyék figyelembe, vagy tartsák be azt, amit az 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozatban megígértek!”- közölte Cseke Attila, hozzátéve: sajnos az elmúlt periódusban inkább megnyirbálták a már kivívott jogainkat ahelyett, hogy bővítettek volna ezeket, elég ha csak a Székely Mikó Kollégium és a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium ügyére gondolunk, vagy arra, hogy a csíksomlyói búcsú a román állam hivatalos álláspontja miatt nem került fel az UNESCO listájára.

„Mindezek azt bizonyítják, hogy az erdélyi magyarok csakis önmagukra számíthatnak. Ugyanakkor a történelem is azt támasztja alá, hogy a jogok kiharcolása egy adott kisebbségnek az érdek-képviseleti erejétől függ, hiszen az elmúlt 26 évben még egyetlen román párt sem tett pozitív javaslatot a kisebbségek jogait illetően”- közölte az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke.

Ciucur Losonczi Antonius