Kisebb telken lesz a mentőközpont

Kisebb telken lesz a mentőközpont
Nagyvárad – A váradi mentőszolgálatra és a kataszrófavédelem fejlesztésére vonatkozó határozattervezetek megszavazására gyűltek össze a Bihar Megyei Tanács tagjai kedden délelőtt az intétézmény váradi székhelyén.

A megyei önkormányzat egy területet adott a mentőszolgálatnak a nagyváradi  Vámház/Sucevei utcán, nely a váradi szolgálat új központja lesz. Az átadott tulajdonnak egy részét azonban visszaigénylik, ezért, a tegnapi tanácsülésen az adományozási jegyzőkönyvből kivették a per alatt álló területrészt. Szabó Ödön, RMDSZ-es megyei tanácsos, a szövetség megyei ügyvezető elnöke lapunknak elmondta, hogy e határozat elfogadása után immár nincs akadálya annak, hogy az Egészségügyminisztérium beindítsa a mintegy 2,5 millió lejes beruházást, amit a vitatott jogi státusú ingatlanrész akadályozott volna. „Ha minden jól megy, akkor ebben az évben elindul a beruházás, s az már csak a kivitelezőn múlik, hogy mikor fejeződik be, de normális körülmények között egy éven belül el kellene készüljön a beruházás”  – jelezte a politikus.

Pályázati összefogás

 Az Észak-Nyugati Fejlesztési Régióhoz tartozó hat romániai megye pályázati szövetséget hozott létre, és közösen nyújtották be pályázatukat a Regionális Operatív programhoz árvíz- és tűzvédelmi gépparkjuk fejlesztése érdekében. A pályázat nyert, így elkezdődtek a különböző közbeszerzési folyamatok. Ennek keretében Bihar megye már kapott is az emúlt hetekben három modern gépjárművet. „Mivel a közbeszerzs olyan fázisba jutott, hogy biztosítani kell a két százalékos önrészt, továbbá az áfa nem visszatérítendő támogatás, tehát azt is fel kell vállalnunk, így ennek a ránk eső részét most szavazta meg a megyei önkormányzat” – mondta Szabó Ödön a tegnapi tanácsülésen elfogadott második határozatról. Ez az összeg tizenhatezer lej önrészt és 300 ezer lej áfát tesz ki Bihar megye esetében. Kérdésünkre váladzolva Szabó Ödön hangsúlyozta, hogy a hat megye azért szövetkezett, mert így nagyobb esély volt arra, hogy a pályázat nyerjen, de ez nem jelenti azt, hogy egy közös ár- és tűzvédelmi struktúra jött létre, a pályzatból érkező összegeket nem közösen, hanem mindegyik megye külön-kükön kezeli.

Pap István

Címkék: ,