Kisebb lesz a munkanélküki segély értéke

Bihar megye – Jövőre 375 lej lesz a munkanélküli segély értéke az idei 450 lejhez képest.

A Bihar Megyei Foglalkoztatásügyi Hivatalban (AJOFM) tartott keddii sajtótájékoztatón beszámoltak a 233/2010 számú törvénynek a munkanélkülieket érintő passzausairól. Daciana Nica, a hivatal ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az egyik lényeges változás az, hogy az a munkanélküli segélyt kapó személy, aki betegszabadságot kap, annak ajánlatos a betegszabadságot igazoló irat kiállításától számított 24 órán belül értesíteni erről az ügynökséget. Ez azt jelenti, hogy amíg a munkanélküli betegszabadságon van, addig betegtámogatási  pénzt kap, és miután lejár a betegszabadsága, akkor folytatódik a munkanélküli segély folyósitása, vagyis a betegszabadság periódusával nő az az időszak, amíg anyagi támogatást kap. Ellenben ha nem értesíti időben (24 órán belül) a hivatalt, akkor a munkanélküli a betegszabadság idején is a munkanélküli segélyt fogja kapni. Nica hozzátette, hogy az igazolást, vagy az erről szóló értesítést a beteg valamelyik hozzátartozója is benyújthatja a hivatalhoz. Egy másik jelentős változás az, hogy azok a személyek, akik már kaptak munkanélküli segélyt, majd azt követően ismét munkába álltak egy rövid időszakra, ezt követően nem kérhetnek ismét munkanélküli segélyt arra a néhány hónapnyi munkaidőszakra hivatkozva. Ahhoz, hogy valaki munkanélküli segélyt kajon, minimum tizenkét hónapig befizetők kell legyen a munkanélküli segélyalapba. A harmadik törvényi módosítás értelmében azok a munkanélküli segélyt kapó személyek, akik valamilyen továbbképzésben részesülnek, kötelesek erről értesíteni a foglalkoztatásügyi hivatalt.

Kisebb segély

Daciana Nica tudatta azt, hogy 2011-től kezdődően nem a bruttó hazai minimálbért veszik alapul a munkanélküli segélyek kiszámításakor, mely összeg jelenleg 600 lej, hanem bevezetik egy ún. referenciális szociális mutatót, és ennek alapján számítják ki a segélyek összegét. Ez a mutató jövőre 500 lej lesz. Eszerint a munkahelyüket elveszítő személyek a referenciális szociális mutató által megszabott összeg 75 százalékát, vagyis 375 lejt, míg az oktatásügyi intézmények végzős hallgatói ennek az ötven százalékát, azaz 250 lejt fognak kapni munkanélküli segély gyanánt. További változás az, hogy nem kap munkanélküli segélyt 2011-től az a személy, aki nem fogad el egy az ő szakképesítésének megfelelő munkahelyet, vagy ha nem vesz részt a foglalkoztatásügyi hivatalok által biztosított továbbképzéseken. Így mostmár nem lesz a munkanélkülieknek lehetőségük arra, hogy elutasítsák a lakóhelyüktől 50 kilóméternél távolabbra eső munkahelyek elvállalását anélkül, hogy ebből kifolyólag el ne veszítenék segélyüket is.

Statisztika

Az AJOFM által noveber 30-ig összesített adatok szerint az idén 16.567 személyt – közülük 6.870 nő – vettek nyilvántartásba a hivatalnál. Ez a szám nagyságrendben megegyezik a 2009. évi adatokkal, akkor ugyanis 16.132 személyt vettek nyilvántartásba. Ezek közül a személyek közül az idén 8.220 kapott munkanélküli segélyt. Ez csökkenő tendenciát mutat a tavalyi évhez képest, amikor 9.258 személy kapott anyagi támogatást. A magánszektorból az idén 8.025 személy került az AJOFM nyilvántartásába, míg 2009-ben 8.351 volt nyilvántartásba vett, a magánszektorból elbocsátott dolgozók száma.

Pap István