Kisebb a költségvetés, de „méltányos”

Kisebb a költségvetés, de „méltányos”
Jelentős, kórházakat és tanintézeteket érintő felújítások kezdődnek el Váradon, mondta el Mircea Mălan alpolgármester a pénteki sajtótájékoztatón. Valószínű, hogy megszűnik az ingyenesség a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) járatain.

Huszonhárom millió eurós finanszírozásra vonatkozó kérvényeket adott le Nagyvárad, ebből 15 millió euró a városi, valamint a megyei kórház rehabilitációjára kell, nyolcmillió euróból pedig váradi tanintézetek energetikai hatékonyságát növelik majd. Ez utóbbiakra már megkapták a pozitív választ. Az egyik érintett tanintézet az Onisifor Ghibu iskola, mely Bihar megye egyik legnagyobb tanintézete, itt több mint 9000 négyzetméternyi terület felújításáról van szó.

Munkálatok

E mellett a Dacia iskola, valamint a Posada utcai 20. sz. Óvoda felújítását is jóváhagyták. Bár az ortodox líceum felújítására benyújtott kérvényt is kedvezően bírálták el, végül nem összesítette a szükséges pontszámot, ezért a támogatást nem hagyták jóvá. A három tanintézet esetében a megvalósíthatósági tanulmányt már leadták, a következő lépés a finanszírozási szerződés megkötése. A munkálatok – a fűtési rendszer és a nyílászárók teljes felújítása – ez év vége felé fognak elkezdődni. Mindezek nyomán a fűtési költségek 50 százalékos csökkenésére számítanak.

Mint elhangzott, további tanintézetekre vonatkozóan is pályázatokat nyújtanak majd be, az egyik a Moldovei utcai 11. Sz. iskola – egyúttal egy óvoda és egy bölcsőde építését tervezik az ipari park területén. Egyes tanintézetek esetén a rosszabb állapotban lévő épülettestek rehabilitálását célozzák meg – például a Mihai Viteazul, Traian Vuia iskoláknál. Azokat a tanintézeteket választották ki, ahol a legjelentősebb a hőveszteség, s ahol a költségvetésük 70–80 százalékát a hő- és az elektromos energia árának törlesztésére költik.

Saját forrásokból

A Mihai Eminescu főgimnázium felújítására vonatkozóan is elkezdik a közbeszerzési eljárást, azonban az 5,7 millió euró értékű munkálatokra egyelőre nem sikerült uniós finanszírozást találni. Egyes támogatásokat azért nem pályázhattak meg, mert műemlék épületről van szó, viszont a műemlékekre vonatkozó finanszírozási vonalak esetében kizáró ok, ha köztevékenységek zajlanak az adott épületben. De ha másként nem megy, akár saját forrásokból is előteremtik a szükséges összeget, mivel mindenképp szükséges a felújítás, az épület régi és a vezetékhálózat cserére szorul – mondta el az alpolgármester.

Megszűnhet az ingyenesség

A sajtótájékoztató következő részben az elmúlt év megvalósításairól, nehézségeiről és a várható változásokról számoltak be Eduard Florea, a polgármesteri hivatal gazdasági igazgatóságának vezetője, valamint Nadia Haș és Sorin Iacob aligazgatók. Eduard Florea többek között elmondta: nem tudni, megoldható-e a továbbiakban az ingyenesség a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) járatain, ugyanis pénzügyi átláthatóságot is feltételez az, hogy uniós pénzalapokat pályázhasson meg az intézmény. Ez pedig azt jelenti, hogy valahol szerepelnie kell az ingyenes bérletek ellenértékének, melyekért eddig gyakorlatilag nem fizetett senki. A városi költségvetésből pedig nem tudják ezt kifizetni, hiszen ha a bérlet árát megszorozzák negyvenezerrel (a nyugdíjasok számával), akkor „egy kolosszális összeget kapunk, mely akkora, mint az OTL évi költségvetése”. Kedvezmények azonban valószínűleg továbbra is lesznek, ezek mértékét az elkövetkezendőkben állapítják majd meg.

Pozitívumok

Míg 2016-ban az új Pénzügyi Törvénykönyv gyakorlatba ültetése volt a legfőbb kihívás, tavaly a minimálbér módosulása, a több mint száz helyi adó és illeték megszüntetése, s az „adóügyi prediktibilitás teljes hiánya” jelentették a legfőbb nehézségeket. Viszont pozitívum, hogy a lakosság az adók és illetékek teljes összegének 93 százalékát kifizette, ami rekordnak számít, továbbá az, hogy 20 millió euróval csökkent a város adóssága, mivel egyes bankkölcsönök törlesztési részleteit hamarabb sikerült kifizetni. Szintén a pozitívumok között sorolta fel az igazgató az Európai Beruházási Bankkal kötött, több tíz millió euróra vonatkozó szerződést, mely kedvező feltételeket biztosít, továbbá a kormánytól kapott 15 millió lejes támogatást, mellyel a fűtési rendszert tartják fenn. Ez utóbbi viszont kevesebb, mint amennyit korábban kaptak.

Kevesebb pénz

Ami az idei költségvetést illeti: Florea szerint „kiegyensúlyozott és méltányos”, annak ellenére, hogy kevesebből kell gazdálkodniuk, mint tavaly. Míg 2017-ben 339 millió lejes saját jövedelmet regisztráltak, az idén ez az összeg előreláthatólag 303,8 millió lej lesz – a különbséget valószínűleg az állami költségvetésből fogják pótolni. A személyi jövedelemadókból befolyt összeg 51 millió lejjel kisebb lesz, mint tavaly, az állami költségvetésből kapott összeg is jelentősen csökken majd, mindezek hatására a teljes költségvetés előreláthatólag 6 százalékkal lesz kisebb, mint 2017-ben.

Ennek nyomán az idén felfüggesztik a civil szervezetek közvetlen támogatását, a Nagyváradi és Regionális Turizmust Népszerűsítő Egyesületen (APTOR) keresztül lehet majd pályázni és főleg a centenáriummal kapcsolatos ünnepségek nyernek majd támogatást.

Beruházások

Az idei, folyamatban lévő projekteken belüli beruházások között szerepel többek között a Darvas-La Roche Ház felújítása, melyre 4,7 millió lejt szánnak; a távfűtés felújítására 20,8, a Plevnei és a Szigligeti Ede utcák között építendő hídra 10,7, a hőenergia fogyasztásmérők leolvasására és a kifizetésekre való integrált informatikai rendszer létesítésére 5,6, egy gyorsforgalmi út létesítésére Bihar és Hajdú-Bihar megyék között pedig 6,5 millió lej jut az idén a városi költségvetésből.

Neumann Andrea