Kisdiákok országos szavalóversenye

Kisdiákok országos szavalóversenye
Harmadik éve zajlik a Kányádi Sándor országos szavalóverseny körzeti szakasza a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban. Ezúttal száznyolc gyerek készült egy-egy verssel.

Az alsó tagozatosoknak szóló országos szavalóverseny immár tizenkilenc éve zajlik, ezúttal 108 gyerek jött el Váradról és környékéről a verseny körzeti szakaszára, tudtuk meg Zsiros Anikó iskolaigazgatótól. Minden osztályból két gyerek vehet részt ezen a szakaszon, mely harmadik alkalommal zajlik ebben az iskolában, s melynek szervezésében az iskola öt tanítónője – Kallós Timea, Csűry Anikó, Kovács Ildikó, Koncz Ágota és Soós Orsolya –, valamint az iskola igazgatója közreműködött. A verseny anyagi hátterét a szülőbizottság állta.

Izgultak

Mint megtudtuk, a legkisebbek jöttek el a legnagyobb számban: huszonnégy előkészítő osztályos és huszonhárom első osztályos diák vett részt a csütörtök délutáni megmérettetésen. A verseny négy teremben zajlott – a másodikosok és a harmadikosok az iskola dísztermében gyűltek össze, szüleikkel együtt. Tamás Péter Réka tanár, a zsűri elnöke köszöntötte a kicsiket és a nagyokat, s mivel a gyerekek izgultak, elmondta: gondoljanak arra, hogy ők a legtehetségesebbek az osztályukból, hiszen ezért jelölték őket. A későbbiek során sorszámokat osztottak, s a kisdiákok a kihúzott számok sorrendjében jöttek előre, s szavalták el Kányádi Sándor, László Noémi, vagy Kovács András-Ferenc egy szabadon választott versét.

A háromtagú zsűri (Tamás Péter Réka tanár, Ágoston Palkó Emese tanár és Horváth Andrea óvónő) a tiszta, helyes beszédet, az előadásmódot, a szöveghűséget, de egyebek mellett a levegővel való helyes gazdálkodást is értékelte, s az is számított, hogy a vers mennyire illik a gyermek személyiségéhez, korához.

Díjak

A négy teremben négy zsűri értékelte a produkciókat, s a végén a legjobbaknak odaítélték a díjakat, de részvételi díjat minden gyerek kapott. Az előkészítő osztályosok közül a zsűri Herman Róza (Szacsvay Imre Általános Iskola) szavalatát ítélte a legjobbnak, az első osztályosok közül Bálint Szilárd (Hegyközszáldobágy, 3. számú elemi iskola) bizonyult a legjobbnak, a második és harmadik osztályosok kategóriájában Balog Bence, valamint Herman Júlia (Szacsvay Imre Általános Iskola) kaptak első díjat, a negyedik osztályosok közül pedig Geszti Péter (Szent László Római Katolikus Gimnázium) bizonyult a legrátermettebbnek. Összesen tizennyolc diák részesült első, második, harmadik, vagy különdíjban. A gyerekek értékes, könyveket, írószereket kaptak, s a középiskola jelvényével ellátott tárgyakat.

A szavalóverseny megyei szakasza Nagyszalontán zajlik, március 17-én, s ezen mindegyik kategóriából (0–I., II–III., IV.) körzetenként két iskolás vehet részt. Az országos vetélkedő május 12. és 14. között lesz, a Szilágy megyei Varsolc községben.

Neumann Andrea