Kis csodák nagy jelentősége

Kis csodák nagy jelentősége
Kubinyi Anna és Czakó Gábor Kossuth díjas művészek is előadást tarottak szombat délelőtt a Nagyvárad-réti Csillagocska Családnapon.

 

A Nagyvárad-réti Csillagocska Családnap délelőtti programjában délelőtt fél tizenkettőtől a Nagyváradi Asszonykórus lépett fel a réti református templomban Kiss Géza Lóránd karnagy vezényletével, majd Kubinyi Anna Kossuth- és Prima Primissima Díjas textilművész tartott vetített képes előadást. A művésznő kiemelte,hogy fontosnak tartja a ránk hagyományozott ősi magyar motívumoknak a felhasználását műveiben. Elárulta, hogy régebben a természet motívumait dolgozta fel. Ebben a vonatkozásban a gyökerek szimbolikus üzenetét aknázta ki művészetében. „Fontos, hogy a gyökerekbe kapaszkodjunk, mert akkor sokáig megmaradunk” – hangsúlyozta. Ezt követően erdélyi, székelyföldi látogatásairól beszélt, mely utazások saját bevallása szerint rendkívül nagy hatással voltak alkotómunkájára is, különösen a székelykapuk rendkívül szuggesztív szimbolikája ragadta meg, míg legfőbb személyes példaképét Kőrösi Csoma Sándor személyében és munkásságában találta meg. Előadása második részében Kőrösi Csoma Sándor életét ismertette röviden, majd beszámolt arról, hogy 2012-ben, Kőrösi Csoma Sándor halálának 170. évfordulóján sikerült visszaállítani a nagy tudós dajeelingi síremlékére azt a díszurnát, ami 86 évvel ezelőtt került le onnan.

Kis nagy csodák

Kubinyi Anna előadása és a Váradi Dalnokok fellépése után előadást tartott Czakó Gábor, Kossuth díjas író, publicista, képzőművész, aki az evangéliumokban olvasható kis csodákról beszélt a hallgatóságnak. Mint fogalmazott: „az evangélium tele van nekünk szóló, kicsi csodákkal” – utalva ezzel arra, hogy bármelyik ember Isten szolgálatába állhat. Ehhez azonban ébernek kell lennünk, hogy a kellő időben a kellő helyen legyünk, amikor Istennek szüksége van a szolgálatunkra. Hozzátette, hogy az éberség a legnagyobb emberi teljesítmények eredő pontja. Az evangéliumokban olvasható kis csodák is azt üzenik nekünk, hogy mi vagyunk az egyház, Isten országának az alkotói. Czakó Gábor több, az evangéliumokban fellelhető, ún. kis csodát idézett fel, melyeknek sajátos interpretációjával érdekes megvilágításba helyezte magukat a bibliai történeteket, és azok üzenetét.

Pap István