Kis barátok találkozása határok nélkül

Kis barátok találkozása határok nélkül
Nagyvárad- Szerdán a csillagvárosi 25. számú óvoda magyar vegyes csoportja Napsugár-napot szervezett immár harmadik alkalommal, változatos programokkal. A kismarjai testvérintézmény képviselői is jelen voltak, a rendezvény védnöke pedig Sándor Costea Lidia igazgatónő volt.

Napsugár csoportnak hívnak minket, mert ahogy a Napocska szépen mosolyog, mi is vidámak vagyunk, szeretünk együtt lenni és játszani- hangzott az egyik kislány válasza a magyarországi Kismarjáról érkezett vendégek (a gyermekeket Farkasné Rácz Gyöngyi és Pálné Jónás Melinda óvodavezetők, illetve Balogh Ilona óvópedagógus kísérték el) érdeklődésére való reakcióképpen. Rozsnyai Mónika és Kozma Judit óvónőktől ezt megelőzően azt is megtudtuk, hogy a várad-csillagvárosi 25. számú óvoda és a kismarjai helyi óvoda évek óta testvérintézményi kapcsolatot ápolnak egymással, ennek tudható be az anyaországból érkezettek jelenléte. Korábban a berettyóújfaluiakkal tartottak fenn hasonló viszonyt, a hat évvel ezelőtt elkezdett Barátok határok nélkül elnevezésű nemzetközi projekttel azonban egy új fejezet kezdődött a váradi óvoda életében. Nem csupán az itteniek látják vendégül a kismarjaiakat, hanem ők is voltak már a hátár túl oldalán, illetve Pocsaj nagyközségben, ahova a település közigazgatásilag tartozik. Az együttműködés egyik fő célja a népek közötti barátság erősítése, ezért semmi kivetnivaló sem volt abban, hogy a szerdai rendezvényen is például román néptáncokkal lépett fel az óvoda román tagozatának nagycsoportja, Alina Maliţa és Ioana Mureşan óvónők vezetésével. Figyelemre méltó volt azonban, hogy a gyermekjátékokat már két nyelven mutatták be.

Kánkán tánc

Természetesen a váradi húsz magyar gyermek is készült műsorral: népi gyermekjátékokkal, versekkel és énekekkel, ahogy pedig mondani szokás, az i-re a pontot a nagy sikert aratott kánkán tánc tette fel. Ezután kézműves foglalkozásokkal folytatódott az együttlét, melynek keretében közös ajándékok is készültek. A vár meglátogatása is izgalmas perceket tartogatott a gyermekek számára, majd újabb játékok és vetélkedő lebonyolítása után a közös ebéd, valamint a hagyományos Napsugár torta elfogyasztásával zárult a tartalmas összejövetel.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: , ,