Kirándulókat terrorizálnak a juhászkutyák

Sepsiszentgyörgy – Egy Sepsiszentgyörgy határában legeltető juhászt szeretnének felelősségre vonni a hatóságok, mivel szabálytalanul sok kutyát tart az esztenán, és azok a kirándulókat is terrorizálják: az ebek megtámadnak mindenkit, aki arra jár.

Dr. Sikó Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője szerint az eset nem egyszerű, hiszen csupán csendőri vagy rendőri segítséggel tudják kérdőre vonni a szabálytalankodót.

„A Pacéra jár ki több száz juhval a pásztor, és nyáját a szabályzat által megengedett kutyaszám többszörösével őrizteti. Ahogy kollegáimtól értesültem, ez a fenegyerek magát túlságosan is kemény legénynek érzi, és csendőri kíséret nélkül munkatársaim félnek ellenőrzésre kimenni” – ecsetelte a helyzet dr. Sikó. A falkából csupán 2-3 kutya van beoltva, ugyanakkor a nyakukban nincs kolomp sem (láncra kötött fabot), amely megakadályozná a kutyának a vadállatok utáni szaladgálását.

Az igazgató szerint ezekért a kutyákért a helyi tanács is felelős, hiszen ők követik, kik hány kutyát tarthatnak, és az ő kötelességük a kóbor vagy veszélyes ebek befogása.

(www.hirmondo.ro)