Kirándulás Budapestre: Szent Korona, Seuzo-kincsek megtekintése

MTI Fotó: Máthé Zoltán
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Augusztus 13-án, vasárnap az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezete kirándulást szervez Budapestre, az Országházba, a Szent Korona és a Seuso-kincsek megtekintésére.

Mint ismeretes, a Seuso-kincsek a 350–450 közötti Római Birodalom Pannónia provinciájából származó díszes ezüst készlet (kancsók, tálak, kézmosó-készlet, illatszeres doboz) összefoglaló neve. A páratlan régészeti lelet az 1970-es évek közepén került elő a Balatonhoz közeli Polgárdi környékéről. Nevét a tálalókészlet egyik darabjának, egy aranyozott ezüsttál latin nyelvű verses feliratában megnevezett tulajdonosáról, Seusóról kapta. A kincs művészi és anyagi értékét tekintve is, a ma ismert és fennmaradt, ezüstből készített ötvösművészeti tárgyak között a legértékesebbnek számít a késő római császárkorból. A tizennégy ismert darab összsúlya 65,5 kilogramm.

Az illegális műtárgykereskedők kezébe került lelet Nyugat-Európától az Egyesült Államokig több helyen is felbukkant az évtizedek folyamán. Első hét darabját 2014-ben szállította haza a magyar kormány, a napokban pedig újabb hét darabjának visszaszerzésével lett teljes az ismert leletegyüttes.

Aki meg szeretné tekinteni a koronázási ékszereket és eme felbecsülhetetlen értékű ezüst tárgyakat, most mindössze 75 lejért megteheti.

Indulás a Kanonok sorról 7.30-kor. Érdeklődni a Néppárt nagyváradi irodájában (Kálvin János 1. szám) személyesen, vagy a 0259/220-126, illetve a 0774/637-478 telefonszámokon lehet.

Az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája