Közegészségügy

2020.09.17. 14:19

Novemberre elkészül a nagyváradi megyei kórház új épületszárnya

A megyei kórház új épületszárnyában a sürgősségi egység és több más létesítmény kap majd helyet.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A nagyváradi megyei kórház új épületszárnya már felépült, most a belső munkálatok zajlanak. A munkálatok helyszínén dr. Gheorghe Carp, a megyei kórház igazgatója, és dr. Hadrian Borcea, a sürgősségi egység vezetője vezette végig a sajtó munkatársait a tegnapi nap folyamán. Utóbbi elmondta, hogy a kivitelezők ígéretei szerint már november 1-től lehet majd fogadni a betegeket az új sürgősségi egységben. Azért is fontos a létesítmény mihamarabbi megnyitása, mert jelenleg az építkezés miatt a sürgősségi ellátást a kórház előtt elhelyezett konténerekben végzik. A sajtótájékoztatón Gheorghe Carp emlékeztetett arra, hogy a Világbanknak van egy programja a sürgősségi egységek felújítására, és ebből a programból nyert támogatást a váradi megyei kórház is. A 21,2 millió lejes beruházás 51,3 százaléka a minisztériumtól érkezett, 48,7 százalék a váradi önkormányzat hozzájárulása. Carp hozzátette, hogy elkészülte után a váradi sürgősségi egység a legmodernebb ilyen létesítmény lesz az országban.

A létesítmény koncepcióját Hadrian Borcea dolgozta ki, aki elárulta, hogy egy manchesteri, egy New York-i és egy svájci hasonló létesítmény szolgált mintául a váradi sürgősségi egység megtervezésekor. Mint mondta, a megyei kórház sürgősségi egysége korábban 350 négyzetméteren működött, most azonban 1500 négyzetméterre fog bővülni, és ennél is fontosabb az, hogy sokkal funkcionálisabb lesz minden az új létesítményben, hiszen miden szükséges berendezés, gyógyászati eszköz és kezelés a páciens köré van csoportosítva. Míg eddig egyszerre húz pácienst lehetett kezelni a sürgősségi egységben, az új létesítményben végszükség esetén egyszerre akár hatvan beteget is le lehet majd látni, tudtuk meg Borceatól, aki kiemelte azt is, hogy a sürgősségi egységnek saját CT-je, saját röntgengépe, illetve romániai premierként saját „okos” gyógyszerraktára lesz. A gyógyszereket informatikai rendszerhez kapcsolt szekrényekben fogják tárolni, és a rendszer automatikusan levonja a készletből a kivett gyógyszermennyiséget, illetve jelzi azt is, ha egy-egy gyógyszerből fogyóban van a készlet.

A sürgősségi egység központja az azonnali kezelési övezet, amelyet három részre osztanak. Ez első részben kezelik azokat, akik saját lábon érkeznek és könnyebb sürgősségi esetnek számítanak, ők a főbejáraton léphetnek majd be. Újdonság az, hogy a betegek fogadóterme és a váróterem közötti részt ablakokkal választják el egymástól, így a hozzátartozók látják majd, mi történik szerettükkel odabent. A kezelési övezet középső részén látják el a közepes súlyosságú eseteket, a hátsó részben pedig a súlyos állapotban lévő pácienseket, akiket mentővel hoznak be a hátsó bejárattól, amely fedett lesz, tehát a jövőben a mentőautóból az épületbe bevitt betegeket nem éri majd az eső és a hó. A súlyos esetek számára tizenkét helyet alakítanak ki, de szükség esetén húsz ágyat is el tudnak helyezni. A plafonból lelógó mozgatható csöveken és konzolokon keresztül biztosítják a páciensek oxigén- és egyéb orvosi gázellátását.

Dr. Hadrian Borcea elmondta, hogy külön kórterem lesz a kritikus állapotban lévő betegek számára, illetve lesz olyan terem is, ahol a rövid időre megfigyelés alatt tartott betegeket kezelik majd. Lesz egy telemedicina központ is, az orvosok innen fogják koordinálni annak a tizenkét közkórháznak a távdiagnózis szolgáltatásait, amelyek csatlakozni fognak ehhez a rendszerhez. A sürgősségi egységben a CT és a röntgengép az ellátási zóna közvetlen közelében lesz, tehát nem kell majd a betegeket ide-oda vinni az épületben, mint történt az eddig. Külön helyiségben mossák majd az eszközöket és berendezéseket, és lesz egy raktár a nem steril anyagok tárolására. A hátsó bejárat mellett lesz az újraélesztő terem, ahol szükség esetén egyszerre hat ágyat is el lehet helyezni, illetve lesz egy elkülönítő, ahová a fertőző betegeket viszik. Ennek a teremnek a sajátossága az, hogy negatív nyomás alatt fog állni, tehát a levegő csak kintről befelé fog áramlani, így a kórokozók nem fognak tudni kijutni innen. A hátsó bejárat melletti harmadik speciális helyiség a szennyeződésmentesítő terem, ahol a hordágyon lévő betegről mossák le a mérgező anyagokat, és így szállítják tovább a sérültet. Ez utóbbi kapcsán Borcea megjegyezte, hogy a felmérések szerint a nagyváradi ipari létesítmények több mint tízezer mérgező anyagot használnak tevékenységük során, tehát sajnos számolni kell az ilyen típusú munkabalesetek veszélyével, ezért nagy szükség van arra, hogy a kémiai szennyezések áldozatait ily módon is ellássák.

Dr. Gheorghe Carp a továbbiakban elmondta, hogy az épület első emeletén egy robotizált laboratórium fog működni, Románia közkórházaiban ez lesz az első ilyen létesítmény. Ugyanitt kap helyet a sterilizátor is. Mind a laboratórium, mind a sterilizátor a városban lévő összes közkórház számára végzi majd a szolgáltatásokat. Ugyanitt fog működni egy digitalizált patika is. Carp hozzátette, hogy remélhetőleg három hónapon belül minden berendezés a helyére kerül ezen az emeleten. Elmondta azt is, hogy a kórházban jelenleg működő laboratórium és sterilizátor helyszíne felszabadul, így lehetőség lesz az érsebészet és a radiológia osztályok bővítésére. És végül az épület második emeletén lesz a képzési központ, amfiteátrummal, gyűlésteremmel, irodákkal, illetve öltözőkkel és mellékhelyiségekkel, sőt, egy mini múzeum is helyt kap majd itt.

Borítókép: az épület külsejét különleges burkolattal látták el

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában