Kipróbálták az ivóvíztisztítót

A felhasznált szűrőkavicsot tartalmazó zsákok, még felhasználásuk előtt, a Vízmű udvarán
A felhasznált szűrőkavicsot tartalmazó zsákok, még felhasználásuk előtt, a Vízmű udvarán
Az érmihályfalvi vízszolgáltató belső rendszerében kipróbálták az új víztisztítót, mely már csak a mechanikai lehetőségeket kihasználva is jó eredményeket mutatott.

Ahogyan arról annak idején beszámoltunk, a Közegészségügyi Igazgatóság tavaly (DSP) a megye 19 településén talált a megengedettnél nagyobb arzén-tartalmat az ivóvízben (egyéb szennyeződésekről nem is beszélve). A hivatal illetékesei szeptember és október folyamán az érintett településeken úgynevezett tájékoztatási körutat tartottak, felhíva a figyelmet a szennyezett ivóvíz veszélyeire, és azt a jótanácsot hagyva maguk után, hogy a vizet jó lenne tisztítani… Érmihályfalvára is eljutottak, és már azon a találkozón is elhangzott, hogy a város vezetői – elsőként a megyében – konkrét intézkedéseket tettek az említett ügyben.

Javult mutatók

A minap Nyakó Józef polgármester örömmel újságolta, hogy tartva a megyebeli elsőséget, már konkrét eredményekről tud beszámolni: a vízszolgáltató belső rendszerében elvégezték a már beszerelt tisztító próbaüzemét, aminek eredményeként az úgynevezett nyersvíz 1,98%-os vastartalmát 0,3%-ra, a 0,15%-os arzéntartalmat 0,1% alá sikerült szorítani. Ráadásul mindezt úgy, hogy csak a mechanikai lehetőségeket vették igénybe, mellőzve a megengedett vegyi eljárásokat, amelyekkel az értékek tovább javíthatóak. A vas kiszűrésével nem lesznek lerakódások a hálózatban, a már meglévő lerakódásokat sodrásos módszerrel, a tűzcsapokat megnyitva fogják eltávolítani, amint az időjárás megengedi. Mindettől azonban még nem szabad egyikről a másik napra látványos minőségi javulást várni, hiszen – mint említettük – még belső próbaüzemről van szó, aminek eredményeit elemezni kell, majd a DSP is elvégzi saját ellenőrzését. A víztisztításra fordított eddigi költség mintegy 60 ezer lej, tudtuk meg Nyakó József polgármestertől, akivel rövidesen hosszabb interjút közlünk.

Rencz Csaba