Kiosztották a TMA Zenei Díjakat

A Magna Cum Laude együttes tagjai Sepsiszentgyörgyön
A Magna Cum Laude együttes tagjai Sepsiszentgyörgyön
Összesen huszonhárom kategóriában osztottak ki szakmai díjakat a Transilvanian Music Awards 2012 Díjkiosztó Gálán. Az MCP Programiroda a Sepsi Rádióval együttműködésben első alkalommal szervezte meg a TMA Gálát, ahol szakmai munkájukért a hazai együttesek mellett több magyarországi előadó is elismerésben részesült.

 

A gálát a kézdivásárhelyi Fejér Lilla és a Csillag Születikből megismert Szabó Ádám közös, erre az alkalomra készített etno stílusú produkciója nyitotta meg. Ezt követően Magyarország új lánycsapata, a Jukebox Babies lépett színpadra, akik most mutatkoztak be először a nagyközönség előtt. A TMA Zenei Díjak kiosztása ezután kezdődött el, elsőként az erdélyi Stroke 69 vehette át a legjobb disco slágernek járó díjat, akik egy „tüzes” színpadi produkcióval fokozták a hangulatot. Az együttesből ismert DJ White az év legjobb zenei producere díjat is megkapta.

Az év showmanje nem más lett, mint Király L. Norbi, aki az itteni közönségnek már a tavalyi sepsiszentgyörgyi koncertjén is bizonyította, hogy képes „feje tetejére” állítani a színpadot, nem volt ez másképp ezúttal sem.

Kitörő taps fogadta az év legjobb rock produkciója kategória nyertesét, a marosvásárhelyi Titán együttest is, a zenekar énekese, Szabó Előd egy dallal is megörvendeztette a rajongókat. Az erdélyi előadók közül az év legjobb zeneszerzőjeként díjazott Mc Badi legújabb együttesével, a 3 xl- lel lépett színpadra. A legjobb pop csapat díját a székelyudvarhelyi Kristóf Kati és Milán vehette át, az év legjobb színpadi produkciójáért pedig a sepsiszentgyörgyi Insect együttest díjazták. Fejér Lilla az év etno-dance előadójaként kapott díjat, ő a nyitóprodukciója mellett, a díj átvétele után ismét énekelt a közönségnek.

A magyarországi kategóriák közül Az év legjobb rock bandája címet a Bikini nyerte el, D. Nagy Lajost nagy szeretettel fogadták a hazaiak. Ugyancsak nagy népszerűségnek örvendett az év hangszerművésze, Szabó Ádám, az év legjobb pop csapata, a Desperado együttes és az év visszatérőjeként díjazott Kozsó és az Ámokfutók is. Tolvai Renáta az év legjobb pop dance slágere díjat vehette át, ő a Hagylak menni című nyertes dallal színpadra is lépett. Wolf Kati a Szerelem miért múlsz című dallal szerezte meg az év legjobb disco slágere díjat, ám az elismerést sajnos nem tudta személyesen átvenni.

Nagyszámú rajongó várta Vastag Csabát és Vastag Tamást is Sepsiszentgyörgyön, Őrízd az álmod c. dalukért megkapták az év videoklipje díjat, míg Vastag Csaba az év férfi hangja díjat is hazavihette. A magyarországi kategóriában Janicsák Veca nyerte az év női hangja díjat, aki videoüzenetben köszönte meg rajongói szeretetét.

László Attila két erdélyi kategória nyertese, hiszen az év felfedezettje mellett ővé az év férfi hangja díj is. A fiatal énekest a showműsor elkezdése előtt lerohanták a rajongók, a színpadi produkcióját pedig ováció fogadta. Az év női hangjaként választott Dancs Annamari, akinek népszerűsége továbbra is töretlen, egy operett dallal köszönte meg a közönség szavazatait.

Különdíjban részesült több előadó is: DJ Szatmári és Jucus, akik évek óta népszerűek az erdélyi közönség körében, Varga Viktor, aki a Szőkével álmodtam című dalával Erdélyben is sokak kedvence lett, a tinisztár Lola, akinek önálló produkcióját követően az év legjobb hip-hop csapataként díjazott Children of Distance – el is elénekelte a nagysikerű Emlékezz rám című dalt. A hazaiak közül szakmai munkájukért a Toxic, Joco Jr., és Peti Junior is különdíjat kapott.

A TMA Gála színpadján egymást váltották a népszerű sztárvendégek, s amikor már mindenki azt hitte, hogy a hangulatot nem lehet jobban fokozni, színpadra lépett az év legjobb élő koncertjéért díjazott Magna Cum Laude. Egyórás fellépésük alatt őrjöngött a közönség.

Dimény János, az MCP Programiroda ügyvezetője sikeres rendezvényként értékelte a TMA Gálát, amely a partnerek nélkül nem jöhetett volna létre. –Nagyon sokat köszönhetünk a cégeknek, akik biztosították a kiváló minőségű hangzást és a profi színpadtechnikát. Bízunk benne, hogy sikerül egy állandó, évről évre megrendezendő gálaestet létrehozni, ahol az erdélyi és magyarországi előadók, valamint a menedzsment is évről évre találkozni tud egymással és a hazai közönséggel. Az erdélyi előadóknak szükségük van a promoválásra, hiszen az utóbbi időben hanyatlani látszik idehaza a zenei piac. Szeretnénk, ha a TMA Gála olyan rendezvény lenne, ahol sokuknak lehetősége adódna a bemutatkozásra  – összegzett a főszervező.