Kinevezték az új vezérigazgatót

Kinevezték az új vezérigazgatót
Nagyvárad - Csütörtökön Ilie Bolojan polgármester javaslatára Nagyvárad Helyi Tanácsa a PD-L képviselők kívételével jóváhagyta az élesdi Florin Morar mérnök kinevezését a Vízügyi Társaság vezérigazgatójának.

Ilie Bolojan polgármester teljes felelőséget vállalt az általa a Vízügyi Társaság vezérigazgatójának javasolt Florin Morar személye iránt. Florin Morar mérnök eddig az élesdi Salubri vállalat igazgatója volt. Egyben megválasztották a Vízügyi Társaság vezetőtanácsa elnökének is. A PNL, az RMDSZ és a PSD 20 tanácsosa megszavazta a kinevezést, a PD-L hat képviselője nem. De előtte még heves szópárbajt folytattak a PD-L koalíció tagjai, akik egyáltalán nem bizonyultak konstruktív ellenzéknek, ugyanis szinte minden szakjelentést elleneztek, nem vállaltak szerepet a most megválasztott egyetlen vezetőtanácsban sem. Mircea Matei mellett Dorin Corches személyében egy új hangadója lett a pártnak.

Morar ellenzői

Mircea Matei, a PD-L tanácsosa azt kifogásolta, hogy Ioan Ciursas, a Vízügyi Társaság vezérigazgatója a polgármesternek címezte felmondását és nem a Helyi Tanácsak, ugyanis ez utóbbi testület hatásköre az igazgatók kinevezése és elbocsátása. Azt állította, hogy a vezérigazgatói kinevezésre versenyvizsgát kell hírdetni. Delorean Gyula ülésvezető elnök jogászként azt válaszolta, hogy javaslatot a polgármester is tehet, amit a helyhatósági testületnek kell jóváhagynia. Mindenkinek joga van felmondást benyújtania, amit a testületnek jóvá kell hagynia. Mindezt Mihai Goidaci jogi igazgató és Ionel Vila jegyző is megerősítette. Mircea Matei kérésére felolvasták Ioan Ciursas felmondó levelét, aki szerint ez politikai nyomásra történt, hiszen az eddigi legjobban menő céget vezette. Vasile Petrut (PD-L) is védelmébe vette egykori igazgatóját, Ioan Ciursast, aki szerinte nem érdemelte meg ezt az elbánást. A polgármester nem válaszolt Petrut kritikájára. Végezetül Mircea Matei egyenesen azt állította: Morar megválasztása törvénytelen volt, amiért akik ezt megszavazták vállalniuk kell majd a felelőséget.

Egy másik igazgató

Tegnap délelőtt sajtókörökben elterjed a hír, hogy Ioan Hirte, a RAPAS vezérigazgatója is beadta a felmondását. Erről szóló hivatalos értesítést a szerkesztőségekbe – mint Ciursas esetében – ellenben nem küldtek a Polgármesteri Hivatalból. Ennek ellenére egyes újságírók kész tényként írták meg ezt a mai lapokban. Mircea Matei is rákérdezett erre a tegnapi helyhatósági ülésen, amire Ionel Vila jegyző azt válaszolta: hozzá nem jutott ilyen kérés. Ilie Bolojan polgármester pedig hallgatott…

Péter I. Zoltán