Kinevezte a román államfő az új román kulturális minisztert

Kinevezte a román államfő az új román kulturális minisztert
Klaus Iohannis román államfő kinevezte kulturális miniszternek Corina Suteut, akit Dacian Ciolos miniszterelnök javasolt a tisztség betöltésére az operaházi botrányokba belebukott Vlad Alexandrescu helyett. A Bukaresti Nemzeti Opera új főigazgatójának a jászvásári opera eddigi vezetőjét javasolják.

Az államfő szerdán írta alá azt az elnöki rendeletet, amellyel felmentette tisztségéből a volt tárcavezetőt, és kinevezte helyette Suteut, aki január óta a minisztérium egyik államtitkára volt, korábban pedig a New York-i Román Kulturális Intézetet vezette.
Iohannis az új miniszter eskütételén elmondta, hogy Suteu nehéz időszakban veszi át a minisztérium vezetését, nagy elvárások vannak a szaktárcával szemben a kulturális intézmények és a művészek részéről. Az államfő ezzel a bukaresti operaházat sújtó botránysorozatra utalt, amely miatt a korábbi minisztert leváltották. Korábban Iohannis is bírálta Alexandrescut azért, ahogyan a dalszínházban kialakult helyzetet kezelte.
A bukaresti operánál egy hónappal ezelőtt konfliktus tört ki a román és a külföldi művészek között egy főigazgató-váltás következtében, amely nyomán megpróbálták eltávolítani a művészeti igazgatói tisztségből Johan Kobborg világhírű dán koreográfust és balettművészt. Alexandrescu három főigazgatót is kinevezett, de a konfliktust nem sikerült feloldania.
Iohannis szerint a kultúra területe is reformokra szorul, és arra bátorította az új minisztert, hogy hozzon határozott döntéseket, de azokat ne erőszakolja rá a kulturális intézményekre.
Vasile Dancu miniszterelnök-helyettes szerdán bejelentette, hogy Beatrice Ranceát, a jászvásári (Iasi) operaház igazgatóját fogja javasolni a bukaresti opera főigazgatói tisztségére. A kelet-romániai város dalszínháza Rancea vezetése alatt az elmúlt években látványos reformon esett át, megnőtt az előadások színvonala aromán zenekritikusok szerint, és több olyan produkció született, amelyeket a szakma díjazott.