Kinek érdeke a szatmárnémeti vízdíj-emelés?

Szatmárnémeti – Augusztustól
vízdíj–emelésre
számíthatnak Szatmárnémeti
lakosai, ugyanis a helyi tanács tegnapi
ülésén megszavazta az erről
szóló határozattervezetet. A
drágítás mértéke 15
százalék.

Nincsen szükségünk az olcsó, populista kijelentésekre” – szólalt fel élesen Kereskényi Gábor RMDSZ–es tanácsos csütörtökön a Szatmárnémeti Helyi Tanács ülésén, miután Claudiu Ardelean tanácsos tiltakozását fejezte ki a víz- és csatornadíj emelése ellen. A testület PD-L-s tagja a replikájában finom utalást tett arra, hogy ők a népet képviselik, és nem a saját céljaikra összpontosítanak, mint egyes jelenlévő tanácsosok, akiknek konkrét érdekük fűződhet az áremeléshez, hiszen személyes indokok miatt az Apaserv–témában nem semlegesek. A PD-L-s önkormányzati képviselő a drágítás elleni tiltakozását arra építette, hogy felesleges a nehéz gazdasági helyzetben a lakosságot egy újabb áremelés elé állítani. Az Apaserv Rt. ugyanis 15 százalékos áremelést javasol augusztus elejétől. Leitner János, a vízszolgáltató igazgatója elmondta, hogy az országban Szatmáron a legolcsóbb a víz, és Szeben után itt a legolcsóbb a csatornadíj is. Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere a kibontakozó vitához mindössze annyit tett hozzá, hogy a lakosság számára a tiszta ivóvíz a legfontosabb, és csak ezután következik az ár. A vitának szavaival azonban nem tudott gátat szabni, mert elszabadultak az indulatok.
Csak az emelés lehet megoldás?
Miután tegnap Szatmárnémeti Helyi Tanácsának ülésén megszavazták, hogy a megyeszékhelyen augusztustól, 15 százalékkal emelkedjen a vízdíj, annak néztünk utána, hogy miért is van szükség az áremelésre és, hogy valóban az–e a legjobb megoldás. A vízdíj emeléséről szóló, a helyi tanács által meghirdetett közmeghallgatásra a lakosság köréből senki sem ment el. Ott elhangzott, hogy az idei év első négy hónapjában nyolc százalékkal csökkent a vízfogyasztás Szatmárnémetiben, köszönhetően annak, hogy számos cég függesztette fel aktivitását a válság miatt, de a közintézmények is kevesebbet fogyasztottak ebben az időszakban.  Ez csökkentette a bevételt, amelyhez még az is hozzáadódik, hogy az ISPA-projekt keretében modernizált szennyvíztisztító állomás jelentősen megnövelte a gáz- és villanyszámlájukat. Mindezek hozzájárultak ahhoz, hogy a vállalat 880 ezer lejes deficitbe ment át, amely hosszú távon nem megengedhető, hiszen a minőség romlásához vezethet. Az áremelés a tanácsosokat is megosztotta. Elhangzott, hogy amennyiben a bevételeket nem tudják az áremeléssel növelni, akkor el kell gondolkodni alternatív megoldásokon. Leitner János, az Apaserv igazgatója elmondta, hogy megpróbálták a személyzeti állomány csökkentésével kompenzálni a kiesést, de úgy látja, hogy egyetlen felesleges ember sem dolgozik a vállalatnál. „Senkinek a munkáját nem tudjuk nélkülözni, hiszen — összehasonlításban az ország több ilyen vállalatával — nálunk dolgoznak a legkevesebben” – fűzte hozzá Leitner.
Emelés
Mivel a helyi tanács elfogadta az áremelésről szóló határozatot az ivóvíz köbméteréért 2,09 lej helyett 2,38 lejt kell augusztustól fizetni, míg a szennyvíztisztítás az eddigi 1,14 lejes köbméterenkénti ár helyett 1,37 lej lesz.