Kínai-magyar elektronikus szótár az Interneten

Kínai-magyar elektronikus szótár az Interneten
Húszezer címszónál jár az interneten elérhető magyar-kínai, kínai-magyar elektronikus szótár, amely a Pekingi Magyar Nagykövetség és a Balassi Intézet támogatásával jött létre.

A szótár alapvető hiányt pótol, segíti az egységes fordítási terminológia létrejöttét, a szakkifejezések pontos fordítását, valamint nélkülözhetetlen segítséget nyújt a kínaiul tanulók egyre növekvő táborának – mondta el az MTI-nek Nagy Gábor, a Pekingi Magyar Nagykövetség kulturális és oktatási tanácsosa.
A szótár a http://szotar.selyemut.info címen érhető el, használata online és offline módon egyaránt lehetséges, és mindenki számára ingyenes. A szerkesztők az adatbázis fejlesztéséhez kedvet érző, megfelelő tudással rendelkező szótárépítők csatlakozását várják.
Az interneten fellelhető kínai fordító- és szótárprogramok közül Bartos Huba és Hamar Imre kínai-magyar szótára az egyetlen, amely nyomtatott szótárból jött létre. A szótár adatbázisa kínai írásjegyek valamint a szabványos latin betűs átírás (pinjin) alapján egyaránt kereshető. A Morphologic Kft. által fejlesztett és kezelt szótári rendszerben működő elektronikus változat a http://www.morphologic.hu/kinai oldalon található.
A kínai szavak, kifejezések magyarra fordítása korábban csak az angol nyelv közbeiktatásával volt lehetséges, kínai-angol szótárak közül népszerű a Google Dictionary (http://www.google.com/dictionary) és a Yahoo oldalán található Babel Fish (http://babelfish.yahoo.com), amely Douglas AdamsGalaxis útikalauz stopposoknak című regényében szereplő mindent fordító Bábel-halról kapta nevét.
A Google szótárának közbeiktatásával a http://www.webforditas.hu címen magyarról kínaira és kínairól magyarra legfeljebb 500 karakternyi szövegrészek fordítása lehetséges, amely a többszörös gépi fordítás pontatlansága miatt legfeljebb rövidebb mondatok vagy mondatrészek áttekintésére használható.