Kínai fotósok kiállítása nyílt

Kínai fotósok kiállítása nyílt
Szerda délután az Euro Foto Art Galériában a rendező Euro Foto Art Egyesület egyik partnerszervezetének számító kínai China Photo Network Online tagjainak 100 képéből nyílt kiállítás.

A kiállítás a IV. Romániai Kínai Fotóművészeti Fesztivál keretében nyílt meg, melyet az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület rendezett, együttműködve a partnerszervezetekkel, a Kulturális Minisztérium és a Kínai Népköztársaság romániai nagykövetségének védnökségével.

A kiállító fotósok a tőlünk több mint 10 ezer kilométerre működő China Photo Network Online szervezet tagjai, név szerint CAI Shengxiang, CHEN Jianzhen, CHEN Shenrong, CHEN Zifeng, CHI Haibo, GUO Bingsheng, GUO Hongqi, LIN Wuwang, LU Fanjing, QI Jiebing, SHE Jiahu, WU Yi, ZHANG Hui, ZHANG Jintao és ZHU Qing. A 100 színes és fekete-fehér alkotás változatos tematikájú, a fotók egyaránt ábrázolnak például a mélyben éppen dolgozó bányászokat, vadállatokat, festői tájakat és népcsoportokat.

Az érdeklődőket köszöntő Tóth István fotóművész, egyesületi elnök felidézte: a rendszerváltozást követően, amikor a Romániai Fotóművészek Szövetsége darabjaira hullott, senki sem törődött a kínai kapcsolatokkal. Egy alkalommal a feleségével Görögországban nyaralt, és egy kiadványban felfedezte a Kínai Országos Fotóművészeti Szövetség elérhetőségét. Támadt egy ötlete, és levelet küldött a kínaiaknak, akik nagyon receptívnek bizonyultak. Így körülbelül 15 éve két vezetőségi tagjuk is részt vett az Európai Fotóművészeti Fesztiválon, illetve egy 9 millió lakosú kínai „kisváros” küldöttsége is jelen volt. Az együttműködés aztán folytatódott, Tóth Istvánt meghívták Pekingbe egy nagyszabású, több száz résztvevővel zajló fotóművészeti fesztiválra, aki az elmúlt évben hétszer is járt Kínában, kétszer Tibetben. Azt mondta: az utazásairól több száz diapozitívot őriz, és most, hogy az egyesület átköltözött a várba, a körülmények talán lehetővé teszik, hogy valamikor ezeket is bemutassa.

Macerás

Négy éve Kínai Fotóművészeti Fesztivált is szervezett Romániában, melyet azóta minden esztendőben lebonyolít közösen a partnerszervezetekkel, önerőből, mert a Kulturális Minisztériumot még arra is kapacitálni kell, hogy a védnökséget elvállalja, nem hogy esetleg finanszírozza, vagy más formában támogassa az eseményt. Ez azért szomorú, mert az idén például egy kínai delegáció is szeretet volna jönni, de ez nem jött össze, mert nem kapta volna meg időben a vízumot.

A tradicionális és modern Kínát egyaránt bemutató képekről dr. Ramona Novicov műkritikus beszélt, a zenei momentumokról pedig Thurzó Sándor József brácsaművész gondoskodott, aki FU-TONG Wong és MAO Yuan zeneszerzők kompozícióiból válogatott.

Az ingyenes tárlat november 15-ig tekinthető meg, munkanapokon 8-19 óra között.

Ciucur Losonczi Antonius