Kínai érdeklődés

Kínai érdeklődés
Kína hatalmas ország, a világ második legnagyobb területű országa, melynek gazdasági potenciálját külső szemlélő meg sem tudja érteni. Aki csak egy kicsit is tájékozott, tudja, ha Kínáról van szó, arra érdemes oda figyelni. Nem történt ez másként most sem. Megyénket kínai küldöttség látogatta meg.

 

Románia és a Kínai Népköztársaság között mindig is jó viszony uralkodott. Kolozsváron kínai diákok tanultak, de volt a Kínai Népi Együttes, amely többnapos műsorral mutatkozott be. Nem is akármilyen előadást tartottak a Nemzeti Színházban. De bemutatkoztak sikeresen az Expo Transilvania keretében is. Több kínai üzletet tartottak és még tartanak fenn Kolozsváron. 2011-ben a Babeş- Bolyai Tudományegyetemen megnyitották a Konfuciusz Intézetet.

Kína egyik legnagyobb magánvállalkozásának, a China Gezhouba Group Corporation (CGGC) alelnökét, Shi Li – t fogadta Gheorghe Vuşcan prefektus. Sajtótájékoztatón ismertették azokat a célokat, amik ezt a tájékoztatást létrehozták. Kolozs megyében a vendégek érdeklődtek a Tarnica- Lapistya vízerőmű, az észak-erdélyi autósztráda, valamint a Regionális Sürgősségi Kórház építésének beruházási lehetőségeiről. Részt akarnak venni az építkezési munkálatokban.

Mind a három téma álladóan visszatérő jelenség, amikor valamilyen tevékenységet fel kell mutatnia a megyének. Ez esetben még egy negyven évvel elkezdett, de mai napig sem befejezett erőmű neve is felmerült.

A kínai küldöttség a legnagyobb udvariassággal hallgathatta a prefektus előadását mindazon befektetési lehetőségekről, melyek a megyében megvalósíthatók.

A CGGC kínai megfogalmazásban magánvállalkozás. A cég felépítette a világ legnagyobb vízerőművét (a Három- szurdok gátat) a Jangce folyón, amely a világ harmadik leghosszabb folyója. Egyébként Kínában több mint 100 vízerőművet építettek. De építettek autósztrádákat, hidakat, vasútvonalakat, lakóházakat.

Az általuk tervezett tarnicai vízerőmű bővítése 1.3 milliárd euróba kerül. 1.000 MW áramot szolgáltatna. A víztárolót 10 millió köbméterre növelnék, ami 40 hektárt foglalna el. Felszerelnének négy turbinát és szivattyú berendezést.

Ennyi földi jótól szédeleghet a hazai sajtó, amely nem nagyon sorjázza, mennyi ki nem használt lehetőség, van ebben az országban.

A küldöttség tovább ment Máramaros- szigetre, ahol a Gutin hegy alatti alagutat építenék meg, összekötvén ezzel Nagybányát – Máramaros- szigettel.

A hazai tolmácstól megtudtam, a kínaiak készpénzt nem hoznak, ők a tervezést és kivitelezési munkát adják. A fizetséget eléggé sajátosan képzelik el.

Egyelőre tájékozódnak a kínai partnerek a beruházási lehetőségekről. Kolozsváron nem írtak alá szerződést – mondta Gh. Vuşcan. A kínai cég elvárja a partnertől is, hogy a gazdasági szabályokat, egyezségeket, amit írásba foglalnak, azokat betartsa.

Csomafáy Ferenc

Címkék: