Kínai benyomások Váradon

Kínai benyomások Váradon
2016 novemberének végén Kínába látogatott dr. Ramona Novicov műkritikus, illetve dr. Morvay-Szabó Edina, Claudiu Szabó és Tóth István fotóművészek, ahol egyebek mellett részt vettek egy fotóművészeti fesztiválon.

Az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület szervezésében, partnerségben a Tavirózsa Fotóklubbal és a Megyei Könyvtárral, az általuk Pekingben és környékén készített 101 alkotásból nyílt kiállításKínai impressziók címmel az elmúlt péntek délután a Nagyvásár téri Euro Foto Art Galériában.

Az ünnepségen Tóth István fotóművész, egyesületi elnök azt mondta: gyermekkori vágya teljesült azáltal, hogy eljutott ebbe az ázsiai országba, ahol eddig összesen 8 alkalommal járt. A véletlen úgy hozta, hogy 15 évvel ezelőtt került kapcsolatba kínai fotóművészekkel, és amikor először odautazott, egy egészen más valósággal szembesült, mint ahogy azt ő korában elképzelte. Mesélni nehéz is róla, átélni kell az ott tapasztaltakat, ahol még a napfelkelte is más- vélekedett. Megtudtuk azt is, hogy az általa vezetett egyesület két éve működik együtt a pekingi Román Kulturális Egyesülettel, és tulajdonképpen ennek köszönhető a legutóbbi látogatás, sőt időközben a romániai fotósok első kínai fesztiválja is meg lett szervezve.

Felejthetetlen élményekről számoltak be dr. Ramona Novicov, Morvay-Szabó Edina és Claudiu Szabó is, melyeket Thurzó Sándor József brácsaművész fellépése tett még színesebbé, aki stílusos kínai zeneszerzők műveit szólaltatta meg. Az ingyenes tárlat a hónap végéig tekinthető meg, hétköznap 8-19 óra között.

Ciucur Losonczi Antonius