Kimaradtak a táncos műsorok az ünnepi programból

Akt.:
A színpadot felállították, az előadások azonban elmaradtak szerda délután. Fotó: Alexandru Nițescu
A színpadot felállították, az előadások azonban elmaradtak szerda délután. Fotó: Alexandru Nițescu
A Nyitott ablak Európára programsorozat keretében tánccsoportok fellépését tervezték szerda délutánra. Ezeket a nagyváradi Zöldfa utca végénél felállított színpadon tartották volna meg, végül mégis elmaradtak.

A debreceni virágkocsik nagyváradi kiállításának ideje alatt, vagyis szerdán 12–17 óra között mazsorettcsoportok, néptáncegyüttesek fellépése is várható volt a városközpontban, miután ezzel kapcsolatosan egy, még augusztus elején szervezett sajtótájékoztatón Mihai Jurca, a Nagyvárad és Környéke Turisztikai Egyesület (APTOR) vezetője azt közölte, hogy a fellépni kívánó együttesek augusztus 16-ig online jelentkezhetnek az eseményre. Augusztus 20-án, kedd délután a Visit Oradea a sajtónak eljuttatott, a virágkocsik kiállításával kapcsolatos közleményében arról tájékoztatott, hogy a táncos műsorok elmaradnak, ugyanis csak egy csoport jelentkezett erre, ezért nem állítják fel a Zöldfa utcai színpadot. A virágkocsik kiállításának napján, augusztus 21-én, szerda kora délután a Bihar–Hajdú-Bihar Eurorégió Alapítvány szintén e-mailen keresztül arról értesítette a sajtót és a közönséget, hogy 17–19 óra között mégis lesznek fellépések, több tánccsoportot is felsorolva, akik műsorral készültek. Délután azonban a helyszínen kiderült, hogy mégsem lesznek megtartva a műsorok, Szabó József megyemenedzser és Pető Dalma, a Bihar–Hajdú-Bihari Eurorégió Alapítvány alelnöke pedig rögtönzött sajtótájékoztatót tartott.

„Rossz kommunikáció”

Szabó József elmondta: a Polgármesteri Hivatallal való rossz kommunikáció okán nem tudják az elképzelések szerint megvalósítani az eseményt. „14. alkalommal szervezzük meg a Nyitott ablak Európára rendezvénysorozatot, ilyenkor átjönnek Váradra a virágkocsik. Már tavaly is gondot okozott a Szent Korona virágkocsi áthozatala Nagyváradra, a Polgármesteri Hivatal többször is kérte annak elmaradását, ez tavaly mégsem jött össze nekik. Idén is csak azért van itt, mert Pásztor Sándor RMDSZ-es megyei tanácselnök személyesen kérte ezt Papp László debreceni polgármestertől. Ilyen értelemben a Szent Korona virágkocsi bizonyítottan nem azért van itt, mert a városháza szerette volna. Ők eredetileg öt virágkocsit kértek, hívtak, ebben pedig nem szerepelt a Szent Korona. Felháborítónak tartjuk, hogy ezt a fontos magyar szimbólumot ne hívjuk át Nagyváradra. Körülöttünk most táncosok, mazsorettcsoportok vannak, akik a megye más településeiről érkeztek Nagyváradra. Számukra a virágkarneváli felvonulás egy nagyon fontos dolog, heteket, hónapokat készülnek erre, és azzal a tudattal jöttek ma ide, hogy felléphetnek. Egy üres színpadnál állunk, 17 órakor kellett volna kezdődjenek a fellépések, de ez sajnálatos okból kifolyólag elmarad. Elnézést kérünk tőlük, nem miattunk maradt el sem a fellépés, sem a felvonulás. A Polgármesteri Hivataltól az az indoklás érkezett, hogy a felvonulás a javítási munkálatok miatt nem valósulhat meg, ez azonban nem igaz. Az interneten már kering egy videó, ami azt a szakaszt mutatja be, ahol tavaly a virágkocsik és a táncosok felvonultak, az útvonal ma (szerda, szerk. megj.) reggel is járható volt” – fogalmazott Szabó József.

Pető Dalma szintén felháborítónak tartja a Polgármesteri Hivatal eljárását az ügyben. „Ki szeretném hangsúlyozni, hogy a Bihar–Hajdú-Bihar Eurorégió Alapítvány hivatalos úton járt el, engedélyeink vannak az urbanisztikától, valamint a közterületeket fenntartó intézménytől is. Tehát színpadunk lehet, viszont a bizottság, amely dönt a városban helyet kapó eseményekről, nem hagyta jóvá kérésünket. Ez azt jelenti, hogy nem lehet színpadi műsor. Sajnos, 94 gyerekről beszélünk jelen pillanatban, akik számára nem adatik meg a lehetőség, hogy fellépjenek. A Polgármesteri Hivatal nemcsak velünk bánik el, hanem azokkal is, akik áthozták a virágkocsikat, ugyanis nem biztosítanak elfogadható körülményeket a számukra: nem volt megfelelő szállás és étkeztetés sem. Ezért ma délelőtt a Bihar–Hajdú-Bihar Eurorégió Alapítvány munkatársai próbálták kiküszöbölni a hibát”.

Törő Enikő