Kilövik a Homoródmentét rettegésben tartó medvék egyikét

Kilövik a Homoródmentét rettegésben tartó medvék egyikét
A román szaktárca kilövési engedélyt adott a székelyföldi Homoród menti falvak lakóit rettegésben tartó medvék egyikére.

 

A Hargita Népe napilap beszámolója szerint Homoródszentmárton és Homoródalmás községben idén 49 háziállatot – tehenet, juhot, kecskét, sertést – pusztítottak el, és három méhkaptárt dúltak fel a településekre bejáró medvék. Homoródalmáson a legutóbbi medvetámadást vasárnap jelezték. Ekkor egy tehenet és két juhot öltek meg a vadállatok. Rigó Mihály, a község polgármestere a Hargita Népének elmondta, hogy hetente jelentenek egy-egy újabb támadást. A juhok karámjait kutyák védik, de már ezek is kezdtek félni a vadállatoktól.

“A falu szélén már nem is szántanak az emberek, mert mindent megesznek a vadállatok, és mivel nincs a falu szélén ennivaló, hát bejönnek a faluba. Ha éhesek, semmi sem állítja meg őket” – panaszolta Rigó Mihály polgármester. Homoródalmás jegyzője, Nagy Olga szerint az anyagi kár jelentős, de ennél is nagyobb gond, hogy a lakosságot örökös rettegésben tartják a medvék. Tavaly emberre is támadt a medve, mégsem adott a minisztérium kilövési engedélyt.

Homoródszentmárton községben legutóbb egy héttel ezelőtt jelentettek medvejárást. Ekkor a községhez tartozó Abásfalván egy csűrbe ment be egy nagyvad. Háziállatokban kárt nem tett, mert a gazda lármázni kezdett, a megriadt medve pedig a csűr tetején, a cserepeket összetörve távozott.

Az érintett községek polgármesterei közös levélben fordultak a hatóságokhoz kilövési engedélyt kérvén. Amint a Hargita Népe közölte, a szaktárca Verestóy Attila szenátor közbenjárására hagyta jóvá egy medve kilövését. “Több medve is van a környező erdőkben, remélhetőleg azt lövik ki, amelyik bejár a falvakba” – idézte a Hargita Népe Nágó Istvánt, Homoródszentmárton alpolgármesterét.