Kilencven éve debütált Tarzan

Kilencven éve debütált Tarzan
A dzsungelben nevelkedett majomember első kalandjait először 1912-ben jelentette meg Edgar Rice Burroughs, Tarzan „szülőatyja”. A romantikus és kalandos történet hatalmas siker lett.

Hamarosan a filmstúdiók is felfigyeltek a történetekre, a terv pedig 1918-ban valósággá vált. Tarzan lenge ruházatát elsőként Elmo Lincoln ölthette magára. A némafilmek hőskorában nyolc filmfeldolgozás született, Lincoln még kettőben játszotta a nemesi származású, dzsungelben nevelkedett főhőst. Őt P. Dempsey Tabler, majd James Pierce váltotta, utóbbit annyira magával ragadta a történet, hogy Burroghs lányát vette feleségül.

„Én Tarzan, te Jane”

Az első hangos Tarzan-film az 1929-es Tarzan és a tigris volt, amelyet némafilmként forgattak, s csak a bemutatás előtt „szinkronizáltak”. A hangosfilm a főszereplő Frank Merill állásába került, mivel hangja nem bizonyult megfelelőnek a karakterhez. Az aranykor 1932-ben Johnny Weismüller színre lépésével köszöntött be. Az ötszörös olimpiai bajnok úszóból színésszé avanzsáló, erdélyi származású Johnny, a Jane-t játszó Maureen O’Sullivannel az oldalán lenyűgöző látványt nyújtott a filmvásznon. A páros Csitával kiegészülve olyan sikeres lett, hogy O’Sullivan ódzkodása ellenére egészen 1948-ig megtartották szerepeiket. A filmek azonban egyre inkább elrugaszkodtak a Burroghs által teremtett világtól, Tarzan dzsungelhősként tündökölt, alig maradt nyoma nemesi származásának. Az „én Tarzan, te Jane” korszakban (bár ez a mondat valójában egyik filmben sem hangzott el ebben a formában) a párnak gyereke is lett, persze a kor erkölcsi követelményeinek eleget téve a kisfiút találták a dzsungelben, s nem testi kapcsolat gyümölcseként bővült a család. Ekkoriban „kalózfilmek” is készültek, ezekben Buster Crabbe, Herman Brix és Glenn Moris ugrált indáról indára. A Tarzan-filmeket egy röpke guatemalai kitérőt kivéve hollywoodi stúdiókban forgatták, a valódi dzsungel hangulatot idéző képsorok a vágóasztalon kerültek a filmekbe. Weismüller leköszönése után rengeteg színészt kipróbáltak, köztük a leginkább Old Shatterhandként legendássá vált Lex Barkert is. A ’60-as  években Tarzan a Bond-filmek hatására hihetetlen evolúciós fejlődésen ment át, a családjával törődő dzsungellakóból hirtelen páratlanul intelligens, gyökereit vesztett kalandor lett, aki a világot keresztbe kasul járva üldözte a nemzetközi bűnözőket.

Lefelé ívelő pályán

A Tarzan-filmek lefelé ívelő pályáján nem volt megállás, a ’80-as évek próbálkozásait még a Jane-ként feltűnő szexszimbólum, Bo Derek sem menthette meg. Az álomgyár azóta leginkább vígjátékokban forgatta újra a történeteket, amelyet a Disney 1999-ben rajzfilmben mesélt el.