Kilencedik alkotótábor Érmihályfalván

Kilencedik alkotótábor Érmihályfalván
A résztvevők hagyományos közös vacsorájával nyitotta meg képzeletbeli kapuit hétfőn este Érmihályfalván a IX. Nemzetközi Értékteremtő Alkotótábor, melyben idén is képviselteti magát új művészeti ág.

Hétfőn már napközben is gyülekeztek az érmihályfalvi IX. Nemzetközi Értékteremtő Alkotótáborba a résztvevők, de a hivatalos (vagy inkább baráti hangulatú) megnyitóra az esti órákban került sor a Regina panzióban, mely táborhelye, egyben egyik támogatója is a tábornak. Szalai Ilona könyvtáros-főszervezőtől megtudtuk, hogy most is jelent vannak a “törzstagok”, de új arcok is érkeztek. Képviselteti magát Hegyközcsatár, Nagyvárad, Érkeserű, Margitta, Székelyhíd, Hajdúnánás, Miskolc, Nyírábrány és a tavalyi jelenlétük után újra van 3 alkotó Lengyelországból és 2 Szlovákiából. Összesen 18 vendég mellett 7 helyi alkotó a tábor “csapata”, a festészet, grafika, fafaragás, fotózás mellett új művészeti ágként megjelent a csontfaragás.

A tábor témái

A tábor idei témája a kék szín, illetve Érmihályfalva város, ám a megnyitó alkalmával Nyakó József polgármester – a köszöntő szavakon túl – arra is kérte az alkotókat, hogy lehetőség szerint vegyék figyelembe: az ideit “A kő marad’-évnek nyilvánították helyileg, tehát a szülőföldön maradás is jelenjen meg műveikben. Ugyanakkor egy különdíjat is felajánlott annak, aki az előző témához kapcsolódva egy helyi porta szép utcafrontját megörökíti. Az elöljáró reményét fejezte ki, hogy az alkotótábor támogatása hosszútávon is a mindenkori önkormányzat szívügye lesz. Erre jó előjel, hogy több vállalkozás mellett a támogatók sorában ott a helyi ifjúsági szervezet, az ERMISZ is, mely a tábort támogatandó pályázott és nyert a Communitas Alapítványnál. Szalai Ilona javasolta: a táborban készülő alkotásokról készüljön fotó (ezt az ugyancsak helyi Érmellék 2009 Fotóklub meg is oldja), melyekből albumot jelentessenek meg.
A tábor a hét végéig tart, vasárnap tárlaton mutatják be a készült alkotásokat.

Rencz Csaba