Kilenc útvonalon önmagunkhoz

Kilenc útvonalon önmagunkhoz
Interaktív önismereti kiállítás helyszíne a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) nagyváradi székházának díszterme. A kiállítás hétfőn nyílt és október 26-ig ingyenesen látogatható.

A PKE dísztermében tegnap megnyílt kiállítás alapötlete a debreceni egyetem egyetemi lelkészeitől, Arany Barbarától és Püski Dánieltől származik, közülük utóbbi jelen volt a kiállítás megnyitását megelőző sajtótájékoztatón, ahol a tárlat váradi szervezőjével Ráksi Lajos egyetemi lelkésszel közösen ismertették az interaktív kiállításra vonatkozó legfontosabb információkat. Ráksi Lajos a PKE egyetemi lelkész elmondta, hogy a tárlat a Partiumi Keresztény Egyetem és a Debreceni Egyetem együttműködésének az eredménye, továbbá hangsúlyozta azt, hogy nagy öröm, illetve megtiszteltetés az, hogy az anyaországon kívül először Nagyváradon mutatják meg a közönségnek a Vagyok, aki vagyok elnevezésű tárlatot, mely innen Szegedre, Budapesten, jövőre pedig Kolozsvárra kerül. A kiállításhoz kapcsolódik egy blog és egy weboldal is; a blogot Szikszai Szabolcs és Dávid István pécsi, illetve kolozsvári egyetemi lelkészek írják. A blogon minden héten új szövegek, képek, sőt egy prédikációs sorozat is megjelenik. Ráksi Lajos elmondta, hogy a tárlat fő témája az identitás kérdése, fő célja pedig bevonni a diákságot az identitásról való gondolkodásba.

Figyelemfelkeltő

Püski Dániel a Debreceni Egyetem lelkésze, a sajtótájékoztatón elmondta: egyetemi lelkészként folyamatosan foglalkoztatta az a kérdés, hogyan tudná megszólítani azokat a fiatalokat, akik nem gyakorló keresztények, ezért egy olyan tárlatot akart megvalósítani, ami nem keresztények által is értelmezhető. Így született meg egy évvel ezelőtt a Vagyok aki vagyok című kiállítás, melyen eredetileg tizenkét téma szerepelt volna, de végül kilenc témakör kapott helyet a tárlaton.

„Célunk a figyelemfelkeltés, de nem célunk, hogy mindenre kész választ adjunk” – fogalmazott Püski Dániel, hozzátéve, hogy a tárlaton látható képek már korábban léteztek, ezeket a tárlat készítői csak összegyűjtötték és tematizálták. Elmondta továbbá, hogy belépéskor a látogató kilenc úton indulhat el, de mindegyik útvonal egy kis templomhoz vezet. Mindegyik útvonalon interaktív játékokkal, feladatokkal találkozik az érdeklődő. Egy-egy útvonalon több személy is elindulhat egyszerre. A kilenc útvonalon a gyökerekről, az énképről, a nemi szerepekről, a fejlődésről, stb. gondolkodhatnak el a látogatók. A szervezők a tárlatot tizennégy éven felülieknek ajánlják. A kiállítás október 26-ig ingyenesen látogatható, a belépés ingyenes.

Pap István