Kilenc százalékra csökkentenék a közszolgáltatások áfáját

Illusztráció
Illusztráció
19 százalékról 9 százalékra csökkentené a közszolgáltatások (elektromos áram, földgáz, központi fűtés, hulladékbegyűjtés és csatornadíjak) áfáját az a törvénykezdeményezés, amelyet az RMDSZ, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) képviselői nyújtottak be.

Az Adótörvénykönyv vonatkozó előírásait módosító jogszabály 2019. január elsejétől lépne életbe. A tervezet szerint az adóalapra kivetett áfa 9 százalékra csökkenne a következő szolgáltatások esetében: elektromosáram- és földgázszállítás, központi fűtési rendszerben szolgáltatott hőenergia szolgáltatása, csatornadíjak és hulladékbegyűjtés.

Az érvényben lévő jogszabály szerint az ivóvíznek 9 százalékos az áfája, ám a csatornadíjak a 19 százalékos szinten maradtak, azaz a víz 9 százalékkal érkezik a fogyasztóhoz, de 19 százalékkal hagyja el otthonát – emlékeztetnek a kezdeményezők. Az indoklás szerint az intézkedésnek multiplikatív hatása lenne, mert a lakosság a közszolgáltatásokon megspórolt pénzt más javak vásárlására fordítaná.

A kezdeményezők rámutatnak: az Eurostat adatai szerint egy romániai háztartásban a jövedelem 40 százalékánál többet költenek házbérre, közszolgáltatásokra és a bankhitel törlesztésére, ami már ‘megterhelőnek’ számít. E tervezet esetében a képviselőház a döntő fórum.

www.agerpres.ro