Kikristályosodott, mi a legfontosabb

Kikristályosodott, mi a legfontosabb
A közösségek képviselőivel az utóbbi hónapokban folytatott megbeszélések rávilágítottak arra, mik a legsürgetőbb gondok, amelyek megoldásra várnak, tudatta Biró Rozália szenátorjelölt.

 

Nagyon sok probléma merült fel, viszont kikristályosodott, melyek azok, amelyek a legtöbbeket érintik, s amelyek megoldását, enyhítését felvállalja majd, amennyiben szenátor lesz– mondta Biró Rozália, a nagyváradi RMDSZ frakcióvezetője a szerdai sajtótájékoztatón. A tanügyi problémákra nem tér ki, jegyezte meg, de nem is hagyható figyelmen kívül, hogy bár a kampány miatt most mindenki hallgat róla, kilátásban van a pedagógusok számának csökkentése, s ez megyei szinten mintegy 200-250 pedagógust érinthet.

Szabályok labirintusa

Ami pedig a gazdasági kérdéseket illeti: a mikrovállalatok, valamint kis- és közepes vállalatok különösen nehéz helyzetben vannak, mivel 2004 óta folyamatosan változtak ugyan az adóügyi előírások, azonban a végrehajtási utasításokat azóta egyszer sem időszerűsítették. A központi adóügyi bizottság mindezidáig nem állt elő egy hivatalos, egységesített változattal, s a kisvállalalatok képviselői egész egyszerűen nem tudnak eligazodni a jogszabályok labirintusában, nem tudják, hogy az Adótörvénykönyv különböző előírásait hogyan értelmezzék. Szinte nem is volt olyan találkozó a vállalkozók képviselőivel, ahol ez ne merült volna fel. Ráadásul a cégek nem szerződtethetnek le ügyvédi irodákat sem, csak többé kevésbé felkészült jogászok által képviseltethetik magukat peres ügyeikben. Mindezért az RMDSZ-párti szenátorjelölt szeretné kezdeményezni a végrehajtási utasítások időszerűsítését, s mint mondta, ha nem megy másként, évharmadonként fogja interpellálni a pénzügyminisztert, hogy a bizottságot valahogy munkára bírja.

Adókedvezmények

Egy másik célkitűzése az, hogy elérje: a disznófarmok is részesüljenek adókedvezményekben. Jelenleg a disznófarmok uniós támogatásban sem részesülnek, adóügyi szempontból pedig ugyanolyan elbírálás alá esnek, mint bármely cég. El szeretné érni továbbá, hogy a mezőgazdasági jellegű családi vállalkozások is adóügyi kedvezményeket kapjanak; sajnos sokan, akik ilyesmibe vágtak, egy-két év után abba kellett hagyják, mert már nem volt, honnan finanszírozzák a vállalkozást, annál is inkább, mivel az eredmények nagymértékben függnek a meteorológiai körülményektől.

Ami pedig az egészségügyet illeti: fontosnak tartja, hangsúlyozta ki, hogy az állam vállaljon fel és mondjon ki kereken dolgokat – például nem beszélhetünk ingyenes egészségügyi ellátásról az állami kórházakban addig, amíg például a szürkehályog és zöldhályog műtétekért – pontosabban a szemlencse implantátumokért – két-háromezer lejt kell fizetnie a biztosítottnak. Ezenkívül a valóságban a támogatott gyógyszerekért is nemegyszer jelentős összeget kell kifizetnie a betegnek, hiszen a kompenzálás csak egy bizonyos változatra vonatkozik, s ha éppen azzal nem tudnak szolgálni a gyógyszertárban, akkor a gyógyszerért fizetni kell. Ehhez az is hozzájárul, hogy mivel a patikák nagy késéssel kapják meg a kiadott kompenzált gyógyszerek ellenértékét az egészségbiztosítási pénztártól, sokszor önvédelemből inkább azt a gyógyszert adják, amelynek az árát azonnal megkapják a betegtől.

Vállaljuk fel

„Meg kell találjuk a szükséges eszközöket arra, hogy minőségi és mennyiségi javulás történjen, vagy pedig fel kell vállaljuk, hogy csak részleges ingyenesség van még az úgynevezetett ingyenes gyógyszerek tekintetében is” – mondta a szenátorjelölt.

További célkitűzései: a kórházakban legyen mindig legalább egy, magyar nyelven is beszélő szolgálatos, akinek a nevét és elérhetőségét látható helyen függesztik ki, hogy ne érezzék magukat elveszve azok a – javarészt idős – betegek sem, akik nem boldogulnak a román nyelvvel. El szeretné érni továbbá, hogy a gyógyszerek használati utasításai magyarul is fel legyenek tüntetve. „Mindannyian örülünk, amikor meglátjuk a kínai karaktereket, de talán a gyógyszergyártóknak nem lenne nagy költség ha azok helyett inkább a magyar nyelvű utasításokat tüntetnék fel az itt forgalmazott gyógyszerekre” – jegyezte meg a szenátorjelölt.

Neumann Andrea

Címkék: ,