Kikérte az államfő a miniszterelnöktől a kormányülések napirendjét

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis
Levélben fordult Klaus Iohannis államfő Viorica Dăncilă miniszterelnökhöz, kérve, hogy küldje el neki a kormányülések napirendjét – tájékoztat az Államelnöki Hivatal.

Az államfő többek között az alkotmány 87-es cikkelyére hivatkozva fordult igénylésével a miniszterelnökhöz. E szerint Románia elnöke részt vehet a kormány azon ülésein, amelyeken országos jelentőségű problémákat vitatnak meg a külpolitikával, a honvédelemmel vagy a közrend biztosításával kapcsolatban, illetve a miniszterelnök kérésére más esetekben is.

Az elnök ugyanakkor a 2009/561-es kormányhatározatba foglalt szabályzatból idézve hangsúlyozza, a kormánynak az ülés előtt legalább 24 órával közölnie kell az érdekelt állami hatóságokkal az ülés napirendjét, a jogszabálytervezeteket és ezek kísérő dokumentumait.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) Országos Tanácsának vasárnapi ülésén Liviu Dragnea pártelnök azt mondta, bár “Romániában úgy beszélnek az amnesztiáról és a közkegyelemről, mint valamiféle atombombáról”, tárgyalni kell a témáról, a PSD-nek és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének ugyanis kötelessége jóvátenni az igazságszolgáltatás terén elkövetett visszaéléseket. “Ha valaki talál más törvényalkotási eszközt erre (…), a pártom és jómagam is támogatni fogom. De ha nem, akkor ne habozzanak, nem tudom, mikor, nem tudom, hogyan, de a PSD-ALDE-nak kötelessége helyrehozni az elkövetett igazságtalanságokat” – fogalmazott Dragnea.

Hétfőn Tudorel Toader igazságügyi miniszter a téma kapcsán rámutatott, csak végső megoldásként vetik be az amnesztiát és a közkegyelmet az igazságszolgáltatás terén tapasztalt visszaélések jóvátételére, ha találnak más megoldást erre, azt fogják alkalmazni.

www.agerpres.ro