Kik szórakoznak az életünkkel?

Kik szórakoznak az életünkkel?
Kovászna, Călăraşi és Maros megyében van a legtöbb olyan unatkozó és/vagy zavart polgár, aki az 112-s segélyhívóval szórakozik. Ezt is kimutatta összesítésük, amely Biharról is szól.

Összesen 17.463.468 hívást kapott 2013-ban Romániában az 112-es egységesített sürgősségi hívószám. Ennek többsége azonban szándékosan provokatív hívás, telefonbetyároktól érkezik. Ezt is kimutatta a hívószámot felügyelő Különleges Távközlési Szolgálat (STS) 2013-ra vonatkozó összesítése. Lapunknak is megküldték a dokumentumot, amely szerint a több mint 17 millió hívásnak csupán 29,9 százaléka volt valós, a többi hamis. A hívásokat 60 százalékban a mentők felé kapcsolták át, 24 százalékban a rendőrségre, 12 százalékban az ISU-hoz és a SMURD-hoz, a maradék esetekben a csendőrséghez.

Betegek…

Felhívják a figyelmet (sokadszor és mindig hatástalannak bizonyuló módon), hogy akik ilyen hívásokkal szórakoznak, azok akár mások életét is veszélybe sodorhatják. A hamis hívások tekintetében Kovászna, Călăraşi és Maros megyék a vezetők. Bihar megyében tavaly 484.694 hívást regisztráltak. Ebből 27,62 százalék volt valós, 72,38 százalék nem. Megyénkben 16 személyt büntettek tavaly azért, mert visszaélt a 112-es hívószám nyújtotta szolgáltatással.

A STS közlése szerint „a megalapozatlan hívásokat kezdeményezők többsége gyerek, fiatal és/vagy pszichikai betegségekkel küszködő”. A legtöbb ilyen hívást nehezebben lenyomozható pre pay SIM-kártyák közbeiktatásával indítják. Országos szinten tavaly 10.892 személyt büntettek ilyesmi miatt, a legtöbb telefonbetyárt Teleorman, Suceava megyékben és Bukarestben. A STS szerint sokan vannak továbbá, akik nem szórakoznak vagy provokálnak a hívásokkal, hanem egyszerűen nem értik meg, mire való az 112. Így például a diszpécserek kapnak érdeklődő hívásokat arról, hogy milyen rendezvények vannak egyes településeken, mások telefonszámokat kérnek vagy orvosi tanácsokat, és akad, aki közintézményekbe szeretné átkapcsoltatni hívását. A provokálók közül ugyanakkor a legtöbben trágárul beszélnek a diszpécserekkel, nevetnek a vonal másik végén, de vannak, akik zenét tesznek, vagy egyszerűen hallgatnak.

Mint ismeretes, Romániában ezen egységes hívószám bevezetését is hosszú huzavona előzte meg, mindenféle szinteken, egészen a kormányzatig elérő módon, hol szervezési, hol logisztikai, hol anyagi ügyekre hivatkozva késett a 112 beélesítése. A STS egyúttal sok európai állammal kapcsolatos összesítést is küldött a sajtónak, amelyből kiderül, hogy máshol miként működik az 112. Például Ausztriában a rendőrségre futnak be a hívások, és emellett a szám mellett még nyolc másikon kérhetnek segítséget a polgárok. Belgiumban a tűzoltóságra és a mentőkhöz érkeznek be a hívások, és két további szám létezik, Németországban ugyanez a helyzet, de csak egy további szám van, az Egyesült Királyságban polgári önkéntesek veszik a hívásokat és egy másik szám létezik, Spanyolországban a közrendészethez érkeznek be, és hét másik is rendelkezésre áll. Az 112 tehát egységes segélyhívó, ám a hívások további sorsával kapcsolatos részletek államonként változnak. Ugyanakkor a szolgáltatással visszaélők száma annál nagyobb, minél Keletebbre haladunk.

Szeghalmi Örs

Címkék: ,