Kiiktatta kínálatából a magyar adást is sugárzó TV-csatornát a Digi

Kiiktatta kínálatából a magyar adást is sugárzó TV-csatornát a Digi
Kiiktatta kínálatából a magyar adást is sugárzó TVR3 közszolgálati televíziós csatornát a legnagyobb romániai műholdas programszolgáltató, a Digi TV.

Január közepétől immár nem láthatják a román közszolgálati televízió 3-as csatornáján közvetített adásokat a legnagyobb romániai televíziós szolgáltató műholdas közvetítésű műsorcsomagjának előfizetői. Az RDS-RCS társaság ugyanis kivette a TVR3-at a Digi TV csomagjából.

Ez az a csatorna, amely a regionális stúdiók adásait gyűjti össze és szórja országosan. A csatornán a déli idősávban a kolozsvári, a marosvásárhelyi és a temesvári stúdió, valamint a bukaresti stúdió magyar nyelvű adása, és a többi romániai kisebbség nyelvén sugárzott adások is nézhetők.

A TVR3-on sugárzott adások jelentős hányadát teszik ki a román közszolgálati televízió magyar nyelvű műsorainak. Az RDS-RCS társaság illetékesei a Krónika című magyar nyelvű napilapnak nyilatkozva csak annyit közöltek: “így döntött a cég”. A Román Televíziótársaság igazgatótanácsi tagja, Sebesi Karen Attila elmondta a Krónikának: bármelyik műsorszolgáltatónak kötelessége tiszteletben tartani az úgynevezett “must carry” listát, mely a köztelevíziók központi és regionális adóit, két-két helyi és területi stúdió műsorát, a nézettség szempontjából legnépszerűbbnek számító adókat, valamint a román–francia államközi megállapodásban szereplő TV5 francia hírcsatornát tartalmazza. A törvény azt is előírja, hogy azokon a településeken, ahol egy kisebbség számaránya meghaladja a 20 százalékot, a szolgáltató az illető kisebbség nyelvén sugárzó adót is köteles belefoglalni a kínálatába.

Szász Attila, a romániai televíziózást felügyelő Országos Audiovizuális Tanács tagja elmondta, hogy az RDS-RCS visszaeső törvénysértőnek számít, de nem hatnak rá az ismételt bírságok. Ezek némelyikének értéke a 25 ezer eurót is meghaladja, de a szolgáltató általában azonnal kifizeti ezeket.

Az RDS-RCS telekommunikációs társaság egyébként a leggazdagabb romániai magyarnak számító Teszári Zoltán üzletember ellenőrzése alatt áll.A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .