Kiigazításra szorul Nagyvárad Költségvetése

Kiigazításra szorul Nagyvárad Költségvetése
Nagyvárad – Ilie Bolojan polgármester bejelentette, hogy a júliusi helyhatósági ülés egyik napirendi pontja a helyi költségvetés kiigazítása lesz, a saját kiadások csökkentése révén.

Az idei év első hat hónapja alatt a Polgármesteri Hivatal a tervezett saját bevételét mindössze 70 százalékban teljesítette 110.043 ezer lej értékben 156.700 ezer lej helyett. A 30 százalékos hiány 46.657 ezer lejt jelent, amiből 39.028 lejt a betervezett, de meg nem valósított földeladások teszik ki. Ez a mutató tavaly 88 százalék volt, 2006-ban 84 százalék. Ilie Bolojan szerint az idei költségvetés összeállításakor a bevételeket túlméretezték, ami év végéig 80 millió lejes hiányt okozhat, ami a tervezett bevételi forrásoknak mintegy 11 százaléka.

Beruházások

Az idei évben 318.569 ezer lejt állapítottak meg beruházásokra. Ennek legnagyobb részét, 42 százalékot az utakra és közszállításra fordítják, ezt követi a Vízügyi Társaság 29 százalákkal, Az Ingatlanügyi Igazgatóság 13 százalékkal, a Polgármesteri Hivatal közszolgáltatási részlege 8 százalékkal, míg a fennmaradó részen a Helyi Közszállítási Vállalat, A Hőerőmű, a RAPAS, az ASCO osztozkodik. A beruházások 59 százalékát saját erőforrásokból, 17 százalékát bankkölcsönből, 16 százalékát a központi költségvetésből fedezik.

Ilie Bolojan bejelentette, hogy a július 14-i Helyi Tanácsi ülésen tárgyalják meg a költségvetés átalakítását, amely a kiadási oldalon 80 millió lejjel kevesebb lesz, mint ahogy azt eredetileg tervezték. Ebből az összegből a kiadások ésszerű lefaragása 30 százalékot jelent majd, míg a beruházások csökkentése 70 százalékot. Mindez nem jelent azt – mondotta a polgármester – hogy ne fejeznék be a már megkezdett munkákat. Sőt egyes esetekben, mint a Kolozsvári úti munkálatnál ki is egészítik az összeget. Más, meg nem kezdett beruházásokról ellenben lemondanak. Ugyanez a sors vár a megkezdett főtéri parkrehabilitációs munkálatra is.

Péter I. Zoltán