Kihívás a fejletség – különbségek csökkentése

Maros megye – A fenntartható fejlődés stratégiának kidolgozásáról beszélt Korodi Attila a szovátai „Régiók az értékek Európájában” című konferencián. Winkler Gyula az RMDSZ regionális politikai prioritásairól, Csutak István bemutatta Románia lehetséges új felosztását, Borbély László miniszter pedig Románia kormányának regionális fejlesztési politikájáról szólt.

A fenntartható stratégiának van egy menetrendje, mondta Korodi Attila környezetvédelm és fenntartható fejlődés minisztere. A stratégia kidolgozásában figyelembe kell venni a helyi sajátosságokat és a minden régió jellegzetes elemeit. Fontosnak tartja, hogy a stratégia a civil társadalom számára is legyen elfogadható.

Winkler Gyula európarlamenti képviselő rámutatott, hogy 2013-ig 19,6 millió euró áll Románia rendelkezésére, regionális fejlesztésre de felhívta a figyelmet, hogy ezt az összeget csak szakszerű tervekkel lehet lehívni. „Nekünk véleményünk van de partner kell az, elképzelésünkhöz” , mondta Winkler.

Csutak István rámutatott, jelenleg nem arányos a régióknak jutatott, fejletségük szerinti támogatás valamint bemutatta a tanulmányok és statisztikák alapján összeállított lehetséges új régiós felosztást, aminek egyik célja a régiók közötti fejlődési szint-különbözet csökkentése.

Borbély László területrendezési miniszter beszédében fontosnak ítélte a város és vidék közötti szolidaritást, koherenciát. Rámutatott, Románia utolsó helyen van ami az autópályák hosszát illeti ami „minden eddigi kormánynak a hibája”. Pozitívumnak tartja az észak-erdélyi autópálya megépítését, amiből az Aranyosgyéres és Gyalú közötti 40-45 kilométeres szakasz már az idén elkészül, valamint a Marosvásárhelyt Jászvásárral összekötő autópályát aminek már megkezdődött a tervezési folyamata. Kitért a repülőterek fontosságára, kiemelve az ország közepén elhelyezkedő marosvásárhelyi Transilvania repülőtér stratégiai fontosságát. Kijelentette „Ez a nyolc régió statisztikai régió, amit meg kell tölteni tartalommal és nem politikailag, hanem statisztikailag kell megközelíteni”. Rámutatott, hogy az európai pénzek elköltése a pályázatok szakszerű elkészítésétől függ valamint arra, hogy pályázat készítésére hatvan millió eurót adtak a központi költségvetésből. A miniszter szerint a „legnagyobb kihívás a fejletség – különbségek csökkentése”.