Kihirdette az államfő a romániai zsidóság és holokauszt történetét bemutató múzeum létesítéséről szóló törvényt

Kihirdette az államfő a romániai zsidóság és holokauszt történetét bemutató múzeum létesítéséről szóló törvényt
Ünnepélyes keretek között kihirdette kedden Klaus Iohannis államfő a romániai zsidóság és holokauszt történetét bemutató múzeum létesítéséről szóló törvényt.

A Cotroceni-palotában tartott ceremónián mondott beszédében az államfő rámutatott, a múzeum alapvető küldetése biztosítani, hogy “tisztelni és védeni fogjuk mindazoknak az emlékét, akiknek a méltóságát lábbal tiporták, akik a hideg, az éhínség és betegségek áldozatai lettek, akiket megkínoztak, majd megöltek”. Iohannis szerint a múzeum “a jövő intézménye” kell hogy legyen, amelybe belépve a látogató megérti és örökre a szívébe vési, hogy “a közömbösség ölhet, hogy a sokszínűség nem mérgező, hanem szükségszerű, hogy a demokrácia gyengítése egyenlő a társadalmi béke elleni merénylettel, hogy a tolerancia és a jobb megértés a tanulással kezdődik”. A múzeum ugyanakkor új fejezetet nyit a történelmi múlt elismerése és felvállalása terén – mondta még az államfő.

A törvény kihirdetése alkalmából tartott ünnepségen részt vett többek között Marcel Ciolacu képviselőházi elnök, az Amerikai Egyesült Államok romániai nagykövete, Hans Klemm, a Nemzeti Liberális Párt elnöke, Ludovic Orban, a Népi Mozgalom Párt elnöke, Eugen Tomac, képviselők és szenátorok, elnöki és államtanácsosok, valamint a romániai zsidó közösség képviselői.

A kihirdetett törvény értelmében a romániai zsidóság és holokauszt történetét bemutató múzeumot a bukaresti Victoriei sugárút 218. szám alatti épületében rendezik be. Működését az Elie Wiesel Holokausztkutató Intézet büdzséje révén állami költségvetésből, továbbá saját bevételekből, adományokból és támogatásokból finanszírozzák.

 

www.agerpres.ro0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .