Kihirdette az államfő a költségvetési törvényt

Kihirdette az államfő a költségvetési törvényt
Kihirdette pénteken Klaus Iohannis államfő a 2019-es költségvetésről szóló törvényt – közölte az Államelnöki Hivatal.

A parlament éppen egy hónappal ezelőtt, február 15-én fogadta el az idei költségvetés, illetve a társadalombiztosítási költségvetés törvényét, majd elküldte az államfőnek kihirdetésre.

Egy héttel később az elnök közölte, hogy megtámadja az alkotmánybíróságon az idei büdzsét, valamint a költségvetési keretben meghatározott mutatók felső határát megszabó jogszabályt is. Akkor azt mondta, a költségvetés amellett, hogy megkésett, nem reális, túlbecsült adatokra alapoz.

Március 6-án a taláros testület elutasította Iohannis óvását, és alkotmányosnak ítélte a költségvetést. Az államfő még aznap bejelentette, hogy visszaküldi a törvényt a parlamentnek újbóli megfontolásra.

“Az üzenet egyszerű: készítsenek egy egészséges költségvetést! Itt az alkalom a parlament számára, hogy mielőbb végezze el a szükséges javításokat, hogy a büdzsé valóban Románia fejlődését szolgálja” – nyilatkozta akkor Iohannis. Az alkotmánybíróság határozatát nem kommentálta, de ismét azt hangsúlyozta, hogy a 2019-es büdzsé a “nemzeti szégyen költségvetése”, amely hamis számokra alapoz.

A hét elején Klaus Iohannis bejelentette, hogy úgy döntött, kihirdeti a társadalombiztosítási költségvetés törvényét. “A nyugdíjasok nem szenvedhetnek a PSD hozzá nem értése és közömbössége miatt” – érvelt.

A parlament két háza szerda délután elutasította a költségvetési törvény újratárgyalását, és abban a formájában fogadta el ismét a jogszabályt, amelyet eredetileg is elküldött kihirdetésre az államfőhöz. Iohannis emiatt rosszakarattal vádolta meg pénteki nyilatkozatában a Szociáldemokrata Pártot (PSD).

“Egy nap – ennyit szánt a PSD a parlamentben az ország számára oly fontos tervezet felülvizsgálatára. Nemcsak súlyos komolytalanságról, hanem egyenesen rosszakaratról árulkodik az, hogy megtagadták helyrehozni egy olyan költségvetés hibáit, amely egyértelműen negatív hatással lesz a gazdaságra, és ezt sajnos az állampolgárok fogják megérezni” – fogalmazott az elnök a Cotroceni-palotában adott sajtónyilatkozatában.

www.agerpres.ro