Kihirdette az államfő a dohánytermékek gyártását, csomagolását és értékesítését szabályozó törvényt

Kihirdette az államfő a dohánytermékek gyártását, csomagolását és értékesítését szabályozó törvényt
Kihirdette csütörtökön dohá államfő a dohánytermékek gyártását, csomagolását és értékesítését szabályozó törvényt. A jogszabályt október 18-án fogadta el a Képviselőház döntő házként.

A törvénynek a Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől számított 30 napon belül a dohánytermékek piacáról el kell tűnniük azoknak a cigarettáknak, amelyek szűrőjében aromakapszula van – közölte az alsóházi szavazást követően Magdalena Ciobanu, az egészségügyi minisztérium illetékes szakértője.

A női fogyasztók kedvenceként ismert mentolos cigarettákat 2019-ig lehet forgalmazni – tette hozzá.

A törvény a cigarettásdobozok külalakjának megváltoztatását is előírja. A doboz mindkét oldalának 65%-át az illusztrációnak kell elfoglalnia, és ezeket a képeket minden év január elsején újakra kell cserélni, oly módon, hogy a fogyasztók ne szokják meg azokat.

A jelenleg érvényben levő szabályozás szerint készült cigarettásdobozok 2017. május 20-áig lehetnek forgalomban, az aromakapszulás termékeknek azonban el kell tűnniük a piacról a törvénynek a Hivatalos Közlönyben való megjelenését követő harminc napon belül – tette hozzá akkor Magdalena Ciobanu.

AGERPRES/(RO – szerző: Florentina PEIA, szerkesztő: Georgiana TĂNĂSESCU; HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

www.agerpres.ro