Kihirdette az államfő a bírák és ügyészek jogállásról szóló törvényt

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis államfő kihirdette pénteken a bírák és ügyészek jogállásról szóló, 2004/303-as törvényt módosító jogszabályt.


Az elnöki hivatal közleménye szerint az elfogadott módosítások ‘egy olyan visszalépést jelentenek a román demokráciának, amelynek veszélyeire figyelmeztettek az európai partnerek, az Európai Bizottság és a korrupcióellenes államcsoport (GRECO)’, ezért az államfő azt kéri a többségi koalíciótól, hogy a szakemberek valós bevonásával sürgősen kezdje újra az igazságszolgáltatás három törvényének módosítását.

‘Az államfő több alkalommal felhívta a figyelmet, hogy a törvény számos olyan előírást tartalmaz, amely gyengíti az igazságszolgáltatás minőséget. Ezek köz tartozik többek között a bírák és ügyészek nyugdíjazásának új módszertana, az ügyészek vezető tisztségekbe történő kinevezése és az igazságügyi miniszter jogkörének kiterjesztése, egyes szakmai szabványok relativizálása, szubjektív kritériumok bevezetése, az ügyészi függetlenség gyengítése, a bírák és ügyészek felelősségre vonási körülményeinek módosítása” – írja a dokumentum.

A közlemény említést tesz arról is, hogy az Államelnöki Hivatal kérésére a Velencei Bizottság megfogalmazott egy előzetes véleményt, amely része lesz majd az októberben nyilvánosságra kerülő végleges dokumentumnak, és amely szerint számos előírás nem teljesíti a jogállam követelményeit. Az államfő ugyanakkor emlékeztet, hogy az elmúlt időszakban, az elnöki hivatal, a legfelsőbb bíróság és az ellenzéki pártok kilenc alkotmányossági keresetet nyújtottak be a jogszabályok ellen.

Klaus Iohannis a módosítások újratárgyalását kérte, de az alkotmánybíróság szeptember 25-én befogadhatatlannak minősítette és elutasította az utolsó alkotmányossági kifogást is, így a törvény kihirdetés után azonnal érvénybe lép.

Az államfő szerint, ‘az igazságszolgáltatás működését szabályozó másik két törvénytől eltérően, ebben az esetben, az átmeneti rendelkezések hiányában, amelyek lehetővé tennék a törvényhozó új felfogásmódjának szakaszos életbeültetését, ami például a szakma gyakorlásának engedélyezését, illetve a tevékenység megszüntetését illet, a 2004/303-as törvény azonnali alkalmazása, a bíróságok és ügyészségek működésének blokkolásával az igazságszolgáltatási rendszer stabilitását kockáztatja’.

www.agerpres.ro