Kihirdette az államelnök a távmunkát szabályozó törvényt

Kihirdette az államelnök a távmunkát szabályozó törvényt
Kihirdette Klaus Iohannis államelnök a távmunkát szabályozó törvényt.

A távmunka végzésének feltételeit szabályozó törvénytervezetet februárban fogadta el döntő kamaraként a képviselőház.

A kormány által kidolgozott tervezet értelmében bárki, aki számítógépes munkát végez, ezentúl otthonról is dolgozhat, ugyanúgy szerepelhet a jelenléti nyilvántartásban, mint akik a vállalkozás székhelyén dolgoznak, és ugyanazok a jogok illetik meg. A távmunka szabályozása mind a munkaadó, mind a munkavállaló számára előnyökkel jár: a munkaadónak csökkennek a költségei, ha nem kell annyi helyiséget bérelnie dolgozói számára, a munkavállaló pedig az utazás költségeit spórolja meg, és hatékonyabban fel tudja használni idejét – magyarázta Lia Olguţa Vasilescu a törvénytervezet megszavazását követően.

A munkaügyi miniszter szerint nem csupán az IT-szektorban dolgozók élvezhetik a törvény előnyeit, hanem a fordítók és más területeken dolgozó szakemberek is.

Ami a jelenléti nyilvántartást illeti, ez számítógépen is elvégezhető, mondta Vasilescu.

“A munkáltatónak ellenőriznie kell, hogy otthon betartják-e a dolgozók a munkavédelmi előírásokat, ugyanúgy a Megyei Munkafelügyelőség (ITM) is végezhet ellenőrzéseket. Gyakorlatilag az otthon egyfajta irodává változik, ugyanolyan, mintha egy irodában dolgoznál a munkaadónál, de ezt a munkát otthonról végzed el” – taglalta februárban a munkaügyi miniszter.

www.agerpres.ro

Címkék: ,